Urtikarija - koprivnjača

Koprivnjača (urticarija) sve čašća bolest, alergija kože u vidu osipa koji svrbi, nastaje pod uticajem velikog broja faktora i javlja se u svim starosnim grupama.

Uzrok koprivnjače

Postoje brojni uzroci koprivnjače. Akutne urtikarije traju do 6 nedelja. Najčešće su izazvane hranom, pojedinim lekovima, virusnim ili bakterijskim infekcijama. Kod 25 posto osoba sa koprivnjačom tegobe su prisutne duže od 6 nedelja - hronična urtikarija. Ona je uglavnom nepoznatog uzroka, mada se primećuje da infekcije i aditivi u hrani mogu da pogoršaju stanje. Stres i drugi psihički problemi mogu da utiču na nastanah hronične koprivnjače, mada neki smatraju da se to dešava samo kod holinergijske urtikarije.

Ostali mogući uzroci koprivnjače su konzervansi, ubodi insekata, hladnoća, sunce, pritisak na kožu, ogrebotine, endokrini poremećaji, sistemske bolesti vezivnog tkiva, posebno lupus i reumatoidni artritis, zatim gljivične infekcije, hepatitis, mononukleoza, crevni paraziti, maligne bolesti (limfom, tumori), životinjske dlake, latex, aerozagađenje... Urtikarija se naziva idiopatska kada uzrok ne može da se otkrije.

Kako izgleda urtikarija

Osnovna promena na koži je pločasto crveno izdignuće kao kod kontakta kože sa koprivom. Odatle potiče ime bolesti. Na latinskom urtica znači kopriva. Urtike (papule ili plopče) su crvene boje, okrugle ili ovlane, jasno ograničene od okolne zdrave kože. Žare, svrbe ili bockaju. Javljaju se naglo, ostaju nekoliko minuta ili sati, gube se, a pojavljuju se nove. Mogu da budu crvene ili bele boje, nekada u njima ima krvi (hemoragična ili purpurna urtika). Nekada su plihovi jako veliki, ispunjeni tečnošću (urtikarija buloza ili gigantea). Plihovi mogu da rastu i da se slivaju zahvatajući veliku površinu - urticaria generalizata. Po sredini pliha boja može da bledi, a da se širi po periferiji ličeći na čipku (urticaria circinata). Uz kožne promene može da se javi otežano disanje, kijanje, proliv, otok kapaka, usana, jezika, dlanova ili zglobova, povišena temperatura. U najtežem slučaju može da nastupi anafilaktički šok, ponekad sa smrtnim ishodom.

Dijagnoza

Dijagnoza se postavlja na osnovu izgleda kože. Kod akutne koprivnjače se lakše utvrđuje uzrok bolesti. Kod hronične je to često nemoguće, jer deluje više faktora. Bolesti kao što su ekcem, bulozni pemfigoid, erythema centrifugum... liče na urtikariju i otežavaju dijagnzu.

Pojedini oblici urtikarija

  • Holinergijska urtikarija se javlja na gornjim delovima tela u vidu crvenih ploča veličine od 2 do 5mm. Lice je malo otečeno. Obično nastaje nakon izlaganja toploti, ređe hladnoći, fizičkog napora, konzumiranja tople ili jako začinjene hrane. Obično traje decenejama, a do izlečenja može da dođe spontano bez ikakve terapije.
  • Adrenergijska nastaje pod uticajem stresa i emocija. Plihovi su mali, okruženi svetlim poljem (haloom).
  • Dermografizam može da se izazove povlačenjem tupog predmeta po koži. Oko urtika postoji crveni krug (crveni halo) i trakasto crvenilo iznad malih krvnih sudova. Javlja se ubrzo nakon pritiska i traje obično pola sata. Može da se javi i više sati nakon pritiska u vidu crvenih plihova koji više bole no što svrbe.
  • Urtikarija na pritisak može da se javi već nekoliko minuta nakon pritiska ili trljanja, a povlače se nakon 30 do 60 minuta. Kod kasne urtikarije pola sata do pola dana nakon pešačenja ili nošenja tereta javlja se crveni otok, svrab i pečenje uz slabost, glavobolju ili povišenu temperaturu.
  • Vibratorna urtikarija nastaje pet minuta nakon masaže, tuširanja, brisanja, a traje više od sat vremena.
  • Urticarija solaris se uglavnom javlja kod žena. Nekoliko munita od početka sunčanja javlja se crvenilo i svrab, koji nestaju ubrzo nakon odlaska u hladovinu.
  • Urtikarija na hladno je uglavnom nasledna. Pola do tri sata nakon izlaganja hladnoći npr. hladnom vetru javlja se crvenilo, neretko uz drhtavicu, povišenu temperaturu i bolove u zglobovima.

Tok i prognoza bolesti

Kod više od polovine bolesnika dolazi do izlečenja u toku godinu dana. Kod više od 20% urtikarija se ponavlja tokom 10 do 20 godina.

Lečenje

Ako je moguće izbegava se uzrok koprivnjače. Kod hronične treba izbegavati aspirin i nesteroidne antiinflamatorne lekove, kao što su Brufen i Diklofen, kao i konzervanse i aditive hrani. Od lekova najčešće se koriste antihistaminici. Znatno smanjuju svrab i orok, a crvenilo nešto manje. Ponekad se koriste adrenalin i noradrenalin (u obliku injekcija). Ketotifen je posebno efikasan kod urtikrije na hladno, dermografizam i koprivnjače koja nastaje nakon vežbanja. Kortikosteroidi se koriste kod vaskularnih urtikarija i koprivnjača koje se javljaju u sklopu sisremskih bolesti. Ultravioletna svetlost, UVA i PUVA je efikasna kod utrikarije koja se javlja pri izlaganju suncu ili vodi.