Rajterov sindrom (Reiterov)

Rajterov sindrom se najčešće javlja kod mladog muškarca kao zapaljenje zgloba nogu nakon zapaljenja mokraćnih puteva, proliva ili konjuktivitisa.

To je zapaljenjska reumatska bolest, kod koje je reumatoidni faktor negativan, dok je HLA-B27 antigen često pozitivan. Reiterov sindrom sadrži tri grupe tegoba: uretritis, artritis, konjuktivitis, a nekada i kožne promene. 

Rajterov sindrom je uglavnom bolest mladih muškaraca, koji su nedavno imali infekciju mokraćne cevi izazvanu hlamidijom ili ureaplazmom ili enteritis izazvan salmonelom ili šigelom. Neki se ne sećaju uretritisa jer su tegobe bile blage. Bolest se znatno ređe javlja kod žena. Kod dece se javlja nakon proliva.

Uzrok 

Iako uzrok bolesti nije potpuno jasan, zna se da se javlja od jedne do četiri nedelja nakon infekcije pojedinim mikroorganizmima kod osoba koje imaju HLA-B27 antigen. Kod bolesnika su nađeni delovi hlamidije ili bakterijski lipopolisaharidi u zglobovima i očima (u sinovijalnoj tečnosti i konjuktivi). Izgleda da su oni pogrešno "prepoznati" od strane imunog sistema, koji umesto bakterija napada zglobove, oči ili kožu.

Uretritis

Uretritis je kod većine bolesnika prvi simptom bolesti. Može da se ispolji kao učestalo mokrenje praćeno pečenjem i crvenilom spoljašnjeg otvora mokraćne cevi. Kod žena može da se javi i kao pojačan vaginalni sekret. Tegobe su nekada toliko blage da bolesnici ne obraćaju pažnju, dok su nekada jako izražene i praćene povišenom temperaturom, malaksalošću, zamorom, gubitkom apetita i telesne težine.

Konjuktivitis 

Većina bolesnika povremeno ima pečenje u očima i pojačano suzenje. Konjuktivitis je obično obostran. Traje od nekoliko dana do nekoliko nedelja, ponavlja se, ponekad prolazi bez lečenja. Može da se javi akutni iridociklitis.

Artritis 

Obično je zahvaćeno koleno, skočni zglob ili prst na stopalu. Kod polovine bolesnika već u početku bolesti javlja se bol u krstima zbog zapaljenja sakroilijačnog zgloba i bol u peti (entezitis Ahilove tetive). Funkcija kičmenog stuba nije poremećana. Bol u peti može da traje godinama ili da se povuče za nekoliko meseci. Zapaljenje se javlja na jednom ili nekoliko zgloba nogu, kasnije može da se javi na nekom zglobu gornjeg dela tela. 

Kožne promene 

Na koži se javlja keratoderma. Promene su od crvenih mrlja do tanjih ili debljih ploča uglavnom po dlanovima i tabanima, kod muškaraca i na glaviću penisa (circinatni balanitis). Kožne promene mogu da liče na psorijazu. 

Dijagnoza

U početku bolesti sedimentacija je ubrzana, leukociti povišeni, ponekad je prisutna malokrvnost (anemija). U sinovijalnoj tečnosti se nalazi povišen broj leukocita, hlamidija ili mikoplazma. Reumatoidni faktor (IgM-RF) u krvi i sinovijalnoj tečnosti je negativan. HLA-B27 antigen je pozitivan kod većine bolesnika. Hlamidija može da se nađe u konjuktivi i brisu uretre. 

Rendgenske promene na zglobovima i kičmenom stubu se uočavaju kod bolesti hroničnog toka. Ispoljavaju se kao osteoporoza ili osteopenija zglobnih okrajaka, suženje zglobnih prostora, periostitis, entezitis na petnoj kosti i otok mekih tkiva. Kasnije se vide znaci destrukcije, deformacije i ankiloze (okostavanja tj. ukočenja) zgloba. 

Tok i prognoza bolesti

Rajterov sindrom ima nepredvidljiv tok i različitu težinu. Prva pojava artritisa može da traje više meseci do godinu dana i da prođe bez komplikacija. Međutim, artritis može da se ponavlja uz sve veće oštećenje zglobova. 

Lečenje 

Nesteroidni antireumatici ublažavaju tegobe, ali ne zaustavljaju bolest. To mogu da učine soli zlata, sulfasalazin i naročito metotrexat. U težim oblicima bolesti koriste se glikokortikoidi. Ako bolest ne reaguje na terapiju može da se izvrši hiruško ili hemijsko uklanjanje sinovije. Antibiotici se koriste kod urinarne infekcije. Fizikalna terapija je obavezna.