Zapaljenje štitne žlezde - tireoiditis

Zapaljenje štitne žlezde, tireoiditis (Thyreoiditis) bolest različitog uzroka, protiče kao akutno, subakutno i hronično oboljenje. U svom toku, dajući različite tegobe, može proći kroz fazu pojačanog, smanjenog i normalnog lučenja tireoidnih hormona.

Hronični tireoiditis - Hašimoto tireoiditis 

Od svih zapaljenja štitne žlezde najčešće je hronično. Hronični tireoiditis je glavni uzrok hipoterioze odraslih i najčešći uzrok strume (uvećanje štitne žlezde) kod dece. Ova autoimuna bolest se češće javlja u pojedinim familijama. Često se javlja udruženo sa drugim autoimunim bolestima. Kod ove bolesti se nagomilavaju limfociti u žlezdi uništavajući njene ćelije. Kasnije nastaju antitela usmerena, takođe, protiv tkiva žlezde. U početku uvećana, žlezda se vremenom smanjuje, nivo njenih hormona se smajuje i javlja se hipotireoza. 

Bolest ima spor tok i dugo je bez tegoba, pa se bolesnici javljaju lekaru kada primete da je žlezda  uvećana. Štitna žlezda je uvećana simetrično, retko asimetrično, tvrda i elastična, jasno ograničena od okoline, pokretna i bezbolna. Tegobe se javljaju tek kad se razvije hipotireoza (nepodnošenje hladnoće, suva i perutava koža, promukao glas, trnjenje i bolni grčevi u mišićima, povećanje telesne težine, zatvor, smanjeno znojenje, usporeni pokreti, otoci, usporen rad srca). 

Pri pregledu ultrazvukom vidi se da je štitna žlezda uvećana, homogena i hipoehogena. Prisutna su anti TPO i antitireoglobulinska antitela. Može biti prisutna lako ubrzana sedimentacija i blaga anemija. Hormoni su normalni ili postoji prolazno povišenje T4, a kasnije može da usledi faza hipotireoze, sa porastom TSH i padom T4 i T3.  

Bolest sporo napreduje i lečenje nije potrebno. Neki smatraju da je korisna supresivna terapija tiroksinom koja usporava rast štitne žlezde. Kada dođe do sniženja hormona štitne žlezde nastala hipoteroza se leči doživotno hormonima štitne žlezde. 

Subakutni tireoditis 

Ovo zapaljenje štitne žlezde je najverovatnije izazvano virusima i ako oni nisu dokazani u tkivu štitne žlezde. Bolest se naztiva jos i granulama toznim, gigatnocelularni tj. Quervainov tireoditis. Bolest ima dobru prognozu i završava se potpunim oporavkom. 

Bolest obično počinje naglo, ređe postepeno. Na početku postoji opšta slabost, malaksalost, zamaranje, povišena telesna temperatura i znojenje. Zatim se javlja bol različitog intenziteta koji se širi sa prednje strane vrata prema vilici, uvu ili potiljku. Nekad je bol izraženiji sa jedne strane vrata. 

Štitna žlezda je bolna na dodir, ponekad uvećana. U početku bolesti hormoni štitne žlezde mogu biti povećani. Bolest prolazi za nekoliko nedelja čak i bez lečenja, ali može da se ponavlja. Kod ove bolesti je sedimentacija jako ubrzana, obično preko 50 ali može biti i preko 100. Štitna žlezda manje fiksira radio-jod. Nivo hormona je normalan ili je prolazno povišen T4, a nekad snižen TSH. U nekim slucajevima kasnije dolazi do pada T4 i T3, a raste TSH. 

U lečenju se obično koriste samo lekovi protiv bolova i temperature (uglavnom aspirin). Ako su bolovi izuzetno jaki koriste se kratkotrajno kortiko preparati. Ako se razvije prolazna hipertireoza koristi se samo propranolol (hipertireoza se ne leči). Bolest prolazi bez ikakvih komplikacija. Izuzetno retko može da se razvije hipotireoza. 

Akutni tireoiditis 

To je retko gnojno zapaljenje štitne žlezde. Obično nastaje širenjem bakterijske infekcije iz okoline. Retko je izazvana gljivicama ili parazitima (kod obolelih od side). Oboleli ima povišenu temperaturu, groznicu i preznojava se. Koža na prednjoj strani vrata je topla i crvena. Postoji bol na prednjoj strani vrata, nekada jači sa jedne strane, koji se širi ka vilici i ramenima a pojačava se pri gutanju i pokretanju glave. 

Sedimentacija je ubrzana, a nivo hormona obično normalan. Bolest se leči antibioticima. Ima dobru prognozu i samo izuzetno retko dovodi do hipotireoze.