Hipertireoza – štitna žlezda i povišeni hormoni

Hipertireoza, savremena bolest, češća kod žena, predstavlja skup simptoma ubrzanog metabolizma, što je posledica povišenog nivoa hormona štitne žlezde. Jedan od kliničkih oblika bolesti je Bazedovljeva bolest.

Uzrok 

Iako uzrok bolesti nije potpuno jasan, zna se da veliku ulogu igra nasleđe. Smatra se da je to autoimuna bolest. Nekada se kao uzrok javlja tumor štitne žlezde, hipofize, testisa ili jajnika, upala štitne žlezde, unos velike količine tiroidnog hormona (slučajno ili namerno) ili joda. Bolesti ove žlezde, poznate i kao štitasta žlezda, tiroidna, tireoidna žlezda, štitnjača su u porastu. 

Najčeši uzrok hipertireoze je Grejvs Bazedovljeva bolest. Na drugom mestu je toksična nodozna struma, koja se može javiti kao multinodularna (više čvorova u uvećanoj žlezdi) i kao adenom tj. benigni tumor štitne žlezde (pojedinačni čvor). Pojačano lučenje TSH iz hipofize zbog njenog tumora je redak uzrok hipertireoze. Takođe, je redak uzrok pojačano lučenje hCG-a iz horiokarcinoma ili mole hidatidoze. 

Tegobe  

Iako nekada bolest može početi naglo, obično se simptomi postepeno razvijaju tako da bolesnik ne može da odredi kada se razboleo. Bolesnici su razdražljivi, nemirni, ne mogu da sede ili stoje na jednom mestu i ruke im podrhtavaju. Umorni su i dosta se znoje. Imaju pojačan apetit, više jedu, ali i pored toga gube težinu. Neki se pak u početku bolesti goje, a stariji mogu čak imati i gubitak apetita. Osećaj žeđi je takođe pojačan, pa se javlja i pojačano mokrenje. Oboleli imaju više retkih stolica dnevno, nekada prolive, a ako je prisutno povraćanje postoji mogućnost tireotoksične krize.  

Jedan od najranijih simptoma je lupanje srca u miru ili pri najmanjem naporu ili psihičkom uzbuđenju. Često se oboleli javlja lekaru zato što primećuje nepravilnost u radu srca – oseća preskakanje. Oboleli ne podnose toplotu, dlanovi i stopala su im stalno topli i vlažni. Kosa im opada, nokti se lako lome, a kod jednog dela obolelih štitna žlezda je uvećana, očne jabučice izbočene (egzoftalmus). Muškarci mogu imati gubitak libida i potencije, kao i ginekomastiju (uvećane mlečne žlezde). Žene mogu imati oskudne menstruacije (oligomenoreja) ili potpun izostanak menstruacije (amenoreja). Čest je sterilitet i spontani abortus ako do trudnoće dođe. 

Simptomi

Obolele osobe su mršave, nemirne, lako se uzbuđuju i planu. Koža je fina, meka, topla i vlažna, posebno dlanovi i tabani. Ispruženi prsti i jezik lako podrhtavaju. To je fino podrhravanje (tremor) koji se razlikuje od izraženog, grubog drhtanja ruku kod Parkinsonove bolesti, alkoholizma i straha. Kosa na glavi je meka, proređena, a nekada može znatno da opadne. Kod trećine bolesnika očne jabučice su izbočene – izbuljene (egzoftajmus) i to sa uvećanom štitnom žlezdom daje obolelima karakterističan izgled. Ponekad postoji otok očnih kapaka i sluzokože oka sa tamnim kolutovima oko očiju zbog pojačane pigmentacije kože (to je Jelinekov znak). Kada pogledaju naniže pokret kapka može da  zaostaje tako da se vidi beonjača (Grafeov znak). 

Kod polovine obolelih štitna žlezda je uvećana. Kada je normalne veličine obavezno je čvršća. Na vratu su vidljive snažne pulzacije vena. Srčani rad je ubrzan, nekad neravnomeran (tahikardija i tahiaritmija). Ovo se održava i u snu. Krvni pritisak je često povišen. Retko (u 5%) postoji promena na koži u vidu otoka na potkolenicama (pretibijalni edem) i zadebljanje krajnjeg članka prstiju ruku. 

Dijagnoza 

Dijagnoza se postavlja na osnovu prisutnih tegoba i laboratorijskih analiza. Laboratorijski: u serumu su tireoidni hormoni T3 i T4 uvećani, a TSH snižen, nekada nemerljiv. Normalan TSH isključuje dijagnozu hipertireoze. Veoma retko T4 može biti normalan, a T3 i FT3 povišen uz nizak TSH. To se naziva T3 tireotoksikoza. U blažim slučajevima T4 može biti sasvim malo povišen tako da je za postavljanje dijagnoze potrebno da se uradi ultrasenzitivni TSH ili TRH test. Fizikalni pregled otkriva povećanje tiroidne žlezde, egzoftalmus i eventualno pretibijalni miksedem. 

Komplikacije 

Komplikacija hipertireoze je pogoršanje svih simptoma bolesti. Naziva se tireotoksična kriza ili tireotoksična oluja. Može se javiti kao posledica infekcije, velike letnje vrućine, povrede ili operacije štitne žlezde kod bolesnika koji nisu dobro, lekovima, pripremljeni za operaciju. Oboleli imaju visoku temperaturu, povraćanje, proliv, dehidrirani su, dosta se znoje i jako su nemirni. Zahvaljujući lečenju ova komplikacija je retka. 

Lečenje 

Uz terapiju kod većine bolesnika dolazi do iščezavanja simptoma bolesti. Lečenje se započinje antitiroidnim lekovima (tireosupresivni lekovi). Oni sprečavaju prekomerno stvaranje hormona štitne žlezde. Radioaktivni jod koji se daje u jednoj dozi može da se primeni kod osoba srednjih godina. Ne koristi se kod dece, mladih i trudnica. Može se prepisati i sedativ kako bi se pacijent umirio. Adrenergički blokatori se propisuju u cilju smanjenja tremora, nemira i tahikardije. 

Hirurško lečenje se sastoji u odstranjenju dela štitne žlezde (tiroidektomija). Primenjuje se kod dece koja ne reaguju na antitiroidne lekove ili imaju nuspojave. Kod odraslih osoba se primenjuje ako ne žele da koriste lekove (terapija lekovima je dugotrajna), ako je štitna žlezda znatno uvećana, tako da otežava govor i disanje ili ako postoji verovatnoća da će se razviti karcinom.