Hipertireoza i trudnoća

Hipertireoza utiče na začeće, razvoj bebe, ishod trudnoće i period nakon porođaja. Pravilnom kontrolom i lečenjem trudnoća može da se završi bez komplikacija, rađanjem zdrave bebe.

Hipertireoza izaziva poremećaj menstrualnog ciklusa. Ciklusi su neredovni ili bez ovulacije tako da žene sa hipertireozom teže zatrudne. Ako se žena razboli pre trudnoće lečenjem se normalizuje nivo hormona, ciklus se takođe normalizuje i dolazi do trudnoće. Kod njih se trudnoća planira za period kada je bolest stabilna, sa normalnim hormonima. 

Žene sa blažom hipertireozom mogu da zatrudne neznajući da su bolesne. Kod njih, kao i kod žena koje se razbole tokom trudnoće, ako se bolest ne prepozna i leči može da dođe do težih komplikacija. 

Moguće komplikacije 

Ako se hipertireoza u trudnoći ne leči ili se neadekvatno leči može da dođe do prevremenog porođaja, preeklampsije, rađanja deteta male težine ili sa deformacijama. 

Simptomi hipertireoze u trudnoći 

Mnogi simptomi hipertireoze se poklapaju sa tegobama koje prate normalnu tudnoću tako da se trudnice obično javljaju endikrinologu tek kada tegobe postanu izuzetno jake. Osećaj vrućine, pojačano znojenje, lupanje srca, nervoza, emotivna nestabilnost, povraćanje, koji su tpični za hipertireozu javljaju se i kod trudnica sa normalnim radom štitne žlezde. 

Tokom trudnoće normalno dolazi do povećanja štitne žlezde, jer je zbog razvoja ploda, potrebna veća količina njenog hormona tiroksina. Zbog toga pojava guše - uvećane štitne žlezde, ne sugeriše bolest. Siguran znak hipertireoze je gubitak težine u trudnoći kada se očekuje njen rast, kao i izbočene oči - egzoftalmus. 

Žena može da dobije hipertireozu nakon porođaja. Tada je rizik da se razboli pet puta veći nego u drugom periodu života. Što je porodilja starija rizik je veći. Lečenje hipertireoze dojilje sprovodi se po istim principima kao kod trudnica. 

Dijagnoza 

Hipertireoza u trudnoći se dijagnostikuje laboratorijskim pregledom hormona. Pošto se produkcija tiroksina (T3 i T4) hormona štitne žlezde normalno povećava tokom trudnoće, za postavljanje dijagnoze koristi se vrednost TSH. Ako je TSH niži od 0,05 mlJ/L to ukazuje na hipertireozu. Vrednosti iznad toga mogu da znače blagu hipertireozu čije lečenje nije potrebno, te se ostali testovi za definitivnu dijagnozu sprovode nakon porođaja 

Lečenje hipertireoze u trudnoći 

Lečenje hipertireoze u trudnoći se sprovodi veoma oprezno. Prednost se daje Propiltiouracilu (PTU), jer ovaj lek najmanje prolazi kroz placentu i manje dospeva u mleko tako da slabije deluje na štitnu žlezdu ploda i novorođenčeta. 

Za lečenje se koristi najmanja moguća doza PTU koja održava tiroksin na gornjoj granici. To je znatno niža doza od one koja bi se koristila van trudnoće. Koriste se i beta blokatori koji usporavaju srčani rad. 

Ako trudnica ima težak oblik hipertireoze tako da su potrebne visoke doze leka može da dođe do rađanja deteta koje ima uvećanu štitnu žlezdu i boluje od hipotireoze - njegova štitna žlezda luči manje hormona. Ukoliko je primena velikih doza tireostatika (PTU ili nekog drugog) započeta još u prvom tromesečju trudnoće, fetus može znatno da zaostaje u rastu. Kod tih trudnica se vrše češće kontrole rasta ploda i brzine rada njegovog srca. Ako je rast ploda značajno usporen trudnici se u drugom tromesečju uklanja štitna žlezda, a daje joj se hormon ove žlezde. Pošto je žlezda izvađena hormoni se daju do kraja života. 

Prognoza 

Kod većine trudnica hipertireoza može da se kontroliše minimalnom dozom tireostatika, koja ne šteti plodu. Kod mlađih trudnica hipertireoza je najčešće autoimune prirode. Iz nepoznatog razloga kod njih se antitela u trudnoći smanjuju tako da hipertireoza može da se kontroliše bez lekova.