Morgelonova bolest

Nova Morgelonova bolest (Morgellons) je neobjašnjiva dermopatija. Bolesnici se žale da im ispod kože gmižu crvi ili bube i tvrde da im iz rana na koži izlaze neka vlakna. Ime nove bolesti je 2002. godine predložila Meri Lejtao.

Većina lekara, dermatologa i psihijatara, smatra da je Morgelonova bolest manifestacija poznate bolesti, uključujući parazitarne.

Otkriće navodne bolesti se vezuje za domaćicu Meri Lejtao koja je uočila kod svog deteta promene na koži. Ona i njen muž (lekar - internista) su se uplašili, jer je to bilo "nešto nepoznato".

Meri Lejtao je nazvala bolest po porodici francuskih legionara čiji su članovi imali slične tegobe. O bolesti se piše u delu engleskog pisca Tomasa Brauna objavljenog još 1690 godine kao "A letter to a Friend". Organizovan je fond Morgellons Research Foundation za istraživanje nove zarazne bolesti, odobren od strane Kongresa američke vlade.

Uzrok bolesti nije poznat. U literaturi raznih autora ističe se da je bolest parazitoza (askariks), infekcija (bakterijska), toksična ili organsko-neurološka. Popularna je verzija psihogene parazitoze. Bolest se javlja, kao i svaka psihoza, podstaknuta pažnjom koja joj se poklanja u medijima i žrtve često pronalazi među psihički bolesnim osobama ili psihički labilnim podložnim sugestijama. Takođe se pominje mogućnost da bolest izaziva genetski modifikovan mikroorganizam, da je posledica nekontrolisanih istaživanja u oblasti tanotehnologije ili vojnoj industriji. Neki stručnjaci smatraju da je Morgelons simptom davno poznatih bolesti kao što je alergijski dermatit, kontaktni dermatit ili šuga.

Bolest se pojavila 2001 godine u SAD. Ističe se da je do sada postavljena dijagnoza ove bolesti kod više od 12.000 osoba u Americi i širom sveta.

Pacijenti imaju grčeve mišića, pojavljuju im se čirevi po koži, koža im gori i svrbi. Imaju bol u zglobovima i mišićima. Čini im se da im ispod kože gmižu crvi ili insekti, što lekari smatraju halucinacijama. Ponekad bolesnici pokazuju "parazite" ili "vlakna" izvučena iz kože koja liče na delove dlaka ili epidermisa (deo kože).

Lečenje i prognoza bolesti su nepoznati. Lekari još nisu sigurni da li je to posebna bolest i ako jeste šta je izaziva i kako je treba lečiti. Primenjuju antibiotike, antiparazitarne lekove, antimikotike i psihotropne lekove za lečenje mentalnih bolesti.

Januara 2012 godine specijalisti Centra za kontrolu bolesti su objavili rezultate višegodišnjih istraživanja. Oni su ustanovili da nema patogenog organizma u obolelih od Morgelonove bolesti, a vlakna ili niti koje pacijenti uočavaju su vlakna odeće. Osećaj pacijenata je najverovatnije psihogene prirode.

Izvor