Saveti za zdravo srce

Srce je organ koji će vas služiti "do kraja života". Da bi to bilo što duže potrebno je da se pridržavate jednostavnih saveta.

Redovno kontrolišite zdravlje. Nekoliko puta godišnje merite krvni pritisak. Ako je povišen kontrolišite ga češće i lečite ga. 

Ako su šećer i masnoće u krvi povišene (čak i malo iznad normale) snizite ih dijetom, ako je potrebno i lekovima. Svaka vrednost iznad normale šteti vašem srcu.

Spavajte dovoljno. To je individualno, ali za većinu ljudi 6 do 8 sati je optimalno. Kratkotrajno spavanje posle podne ili u delu dana kada osetite umor ili samo odmor smanjuje rizik od infarkta. Predugo spavanje nije preporucljivo - obično ukazuje na psihicke probleme. 

Lečite zube i upaljene desni. Temeljno perite zube bar dva puta dnevno, čistite jezik i koncem prostor između zuba. Bakterije koje se razvijaju u zubnom plaku i bolesnim zubuma štete srcu.

Ne koristite svakodnevno i dugotrajno sredstva protiv bolova. Izlečite uzrok bola. Za reumatske bolove vise koristite kreme, banjsko i fizikalno lečenje umesto lekova koji se piju. 

Izbegavajte česte, intenzivne i neobične dijete. One su stres ne samo za srce, već i za druge organe. 

Žvaćite lagano, pijte više od dva litra vode. 

Neka vam ishrana bude slična mediteranskoj sa dosta voća i povrća, mlečnih proizvoda sa manjim procentom masnoće, puno morske ribe (tunj, skusa, losos, sardine) i ne zaboravite maslinovo ulje.

Izbegavajte veštačke zaslađivače, energetska i zašećerena pića i veću količinu suplemenata sa kalcijumom. 

Družite se sa vedrim ljudima, gledajte komedije, slušajte prijatnu muziku, pevajte, igrajte se sa decom. Izbegavajte horor filnove, ekstremne sportove, fizičke i verbalne sukobe. 

Ne pušite i izbegavajte boravak u zadimljenim prostorijama. Čuvajte se i prašine.  

Bavite se umerenom fizičkom aktivnošću. To je onaj napor koji vam ubrza rad srca. Broj otkucaja ne treba da bude veći od broja koji dobijate kada od 200 oduzmete broj vaših godina.