Zaštitite se od Ešerihije

Ešerihija koli je bakterija koja se normalno nalazi u crevima životinja i ljudi. Neki sojevi su korisni, neki izazivaju infekcije, a enterohemoragična ešerihija izaziva tešku bolest koja se može završiti smrću. 

Postoji mnogo sojeva ešerihije, od koji neki pomažu varenje. Ima sojeva koji izazivaju infekcije ako se nađu na pogrešnom mestu tj. ako dospeju u mokraćne ili polne organe. Neki sojevi ešerihije izazivaju infekcije u crevima (enterokolitis).

Za čoveka je posebno opasan serotip E.colli O157:H7. Ako se namnoži u crevima u većem broju može da izazove po život opasan Hemolitički uremični sindrom. Bakterija luči toksine koji izazivaju bolest koja se ispoljava grčevitim bolovima u stomaku i krvavim prolivom. U blažem obliku bolest prolazi za pet do deset dana.

U težim slučajevima razvija se hemolitični uremični sindrom. Pod uticajem toksina dolazi do stradanja trombocita, eritrocita (hemolitička anemija) i poremećaja rada bubrega. Zbog oštećenja bubrežne funkcije toksini koji nastaju u metaboličkim procesima se otežano izlučuju. U organizmu dolazi do brojnih poremećaja koji remete disanje, izazivaju grčeve u mišićima i mogu izazvati smrt. Najteža komplikacija se posebno javlja kod male dece i osoba sa oslabljenim imunitetom.

Kako se čovek zarazi?

Izvor serotipova koji kod čoveka izazivaju proliv (enterokolitis) su čovek i krave koje imaju zapaljenje vimena (mastitis) izazvano ešerihijom. Čovek se zarazi korišćenjem nedovoljno opranog povrća i voća koje je kontaminirano ljudskom ili životinjskom stolicom ili urinom, pijenjem zagađene vode i preko prljavih ruku. Ešerihija lako dospeva u mleveno meso pa se čovek može zaraziti ako jede pljeskavice koje u sredini nisu dobro pečene.

Postoje osobe koje nemaju tegobe iako u crevima imaju patogene sojeve ešerihije - zdrave kliconoše. Ako ne peru ruke nakon vršenja nužde mogu zagaditi predmete i hranu u svojoj okolini. Tako se javljaju epidemije u dečijim kolektivima i bolnicama.

U bunarima i izvorima voda može biti zagađena patogenim sojevima ešerihije, te se čovek može zaraziti pijenjem neprokuvane vode. Korišćenjem vode iz gradskih vodovoda to nije moguće, jer se ispravnost vode stalno kontroliše.

Kako da se zaštitite?

Od sojeva ešerihije koji izazivaju crevne infekcije možete da se zaštitite ličnom higijenom i higijenskim pripremanjem hrane.

Uvek perite ruke sapunom posle vršenja nužde i pre početka pripremanja hrane. Meso dovoljno kuvajte ili pržite da ne ostane krvavo ili ružičasto. Ne probajte meso u toku kuvanja. Perite pribor (nož, viljušku, kašiku) koji ste koristili tokom spremanja obroka pre no što ga koristite za konzumiranje hrane.

Smrznuto meso odmrzavajte u frižideru ili mikrotalasnoj peći, a ne na sobnoj temperaturi, jer to daje mogućnost ešerihiji da se namnoži. Kvarljivu granu držite u frižideru. Ne pijte nepasterizovano mleko. Ako imate proliv često perite ruke toplom vodom, nakon vršenja nužde to činite posebno temeljno.

Kada jedete van kuće ne naručujte meso koje nije dobro pečeno, da nije u sredini "krvavo" ili roze. Na putovanju pijte flaširanu vodu.