Crna lista namirnica koje kvare zube

U spisak namirnica, koje utiču na kvarenje zuba, australijski stomatolozi su uključili, osim bezalkoholnih pića i slatkiša, i namirnice koje se tradicionalno smatraju zdravim.

Prema australijskom Stomatološkom udruženju musli, sok od pomorandže i energetski napici kao što su "Red Bull" i "V Energy" su glavni neprijatelji zubne gleđi. To je posledica visokog sadržaja šećera i kiseline ovih namirnica. Ljudi ne znaju uvek šta je uzrok karijesa i ne preduzimaju adekvatnu zaštitu. Brz tempo uništenja zubne gleđi je posebno izražen kod male dece, uglavnom zbog toga što oni često jedu tokom dana. Preporučuje se da se i mala deca hrane pet puta dnevno, uključujući u taj broj i užine.

Većina voća sadrži dosta šećera i kiseline. Moglo bi se zaključiti da bi ih trebalo eliminisati iz ishrane jer su slatko i kiselo glavni izazivači karijesa. Međutim, ove namirnice imaju izuzetnu hranljivu vrednost i ako se uz njih pravilno održava higijena zuba i usne duplje smanjiće se njihov uticaj na karijes. Ako se zubi i jezik čiste dva puta dnevno oštećenje zubne gleđi će biti manje. Karijes se može smanjiti ako se sokovi piju na slamku ili u toku obroka čime se smanjuje uticaj kiseline u ustima.