Bol u grudima

Od svih bolova, koje oseti, čoveka najviše prestravi bol u grudima. Povezuje ga sa srcem. Srčani bol je čest, u poslednje vreme sve češći i kod mladih, ali nisu retki ni drugi uzroci bola.

Kod mlađih osoba i žena u reproduktivnom periodu dominiraju nesrčani uzroci bola.

Angina pektoris

Bol kod angine pektoris je najčešće lokalizovan iza grudne kosti. Može biti lak, snažan, pa čak i razdirući. Ima karakter stezanja, pritiska, čupanja ili zagušivanja. Širi se u levu ruku, rame ili vilicu. Nekada bol može da bude lokalizovan na netipičnom mestu: između lopatica, u ramenu (češće levom), u čašici ili samo u laktu. Traje od minut do 10 minuta, retko do 20 ili više. Obično prestaje posle uzimanja tablete Nitroglicerina i odmora. Uz bol se oseća slabost, obamrlost i strah. Bol je praćen skokom krvnog pritiska. Pritisak se ubrzo posle prestanka bola normalizuje. EKG urađen u toku bola pokazuje znake ishemije, a ubrzo po prestanku bola, se normalizuje.

Anginozni bol je obično isprovociran fizičkim naporom, hladnoćom, stresom, seksualnim odnosom ili obilnijim obrokom. Može se provocirati naporom tokom testa opterećenja, što se koristi za dijagnozu. Kratkotrajan bol u vidu probada nije anginozni. Bol lokalizovan ispod leve bradavice skoro nikada nije anginozni.

Infarkt miokarda

Bol u grudima kod infarkta miokarda je sličan bolu kod angine pektoris. Za razliku od njega traje duže od pola sata, nekada i više sati. Ako se javio u naporu ne popušta kada bolesnik prestane sa fizičkom aktivnošću, takođe ga ne uklanja tableta nitroglicerina. To je jak bol iza grudne kosti, koji se oseća kao stezanje, čupanje ili pečenje. Širi se u levu ruku sve do malog prsta, rame, vilicu, nekad u čašicu, ali nikad ispod pupka. Bolesnik oseća da se bol, koji je izuzetno jak, pojačava, nekad je nesnosan. Na skali od 1 do 10 označava se sa deset. Zato je uplašen, nepokretan, a nekad, naprotiv, jako uznemiren i pričljiv. Bol je često praćen iznenadnom slabošću i malaksalošću, preznojavanjem i osećajem nedostatka vazduha. Nekada je bol slabo izražen, naročito kod dijabetičara. Posle 24 sata temperatura može da poraste do 38 stepeni i da se održi oko nedelju dana. Mogući su i poremećaji srčanog ritma. Više dana, šak i nedelja, pre infarkta može da se oseća malaksalost, neobjašnjivo zamaranje, osećaj nedostatka vazduha i nelagodnost ili lak bol u grudima.

Srčane mane

Prolaps mitralnog zalistka daje oštar bol u predelu srca, koji se javlja u miru, ne širi se i dugo traje. lako se dijagnostikuje ehokardiografijom (EHO srca). Ne izaziva svaki prolaps tegobe. Ako je zalistak zadebljao više od 5mm smatra se da je prolaps značajan. Kod prolapsase srčani zalistci između leve pretkomore i komore se ne zatvaraju lepo, otvaraju se prema pretkomori tako da se krv u nju vraća iz komore.

Oštećenja srčanih zalistaka su najčešće posledica reumatske groznice, ređe lupusa ili bakterijskog endokarditisa. Mogu se javiti na različitim zalistcima (mitralna stenoza, stenoza ušća aorte). Bol kod ovih srčanih mana može da liči na anginozni bol. Javlja se obično u naporu. Međutim, kod ovih mana dominira otežano disanje, kasnije kašalj i iskašljavanje. Pri pregledu bolesnika čuje se šum, što zahteva EHO pregled, koji daje definitivnu dijagnozu.

Anksioznost i depresija

Bol u grudima se često javlja kod anksioznih i depresivnih osoba. On može imati različit karakter i ne retko liči na srčani (anginozni bol). Pre postavljanja dijagnoze anksioznosti ili depresije treba da se isključe drugi, organski uzroci bola.

Kod zabrinute, napete osobe, koja ima neke od ovih simptoma: lupanje ili preskakanje srca, osećaj nedostatka vazduha ili otežanog disanja, stezanje ili teskobu u grudima, tegobe u stomaku, nadimanje, teškoće sa gutanjem, trnjenje ili mravinjanje u rukama i nogama, tegobe sa spavanjem, podrhtavanje ruku, slabljenje seksualne želje... svi pregledi (srca, pluća, krvi) su normalni, bol u grudima je posledica anksioznosti.

Depresija, ozbiljniji psihički problem od anksioznosti, ima slične somatske (telesne) simptome, među kojima je i bol u grudima. Kod depresije se, takođe, ne mogu naći organski (fizički) uzroci bola. Ljudima je teško da poveruju da je uzrok njihovih stvarnih bolova i drugih tegoba psihičke prirode. Misle da boluju od neke bolesti koja ne može da se pronađe ili da im se ne veruje da osećaju bol, kao da ga umišljaju. Kod anksiozno - depresivnog sindroma bol je stvaran, ali nije izazvan organskim poremećajem.

Nervno -  mišićno - koštani uzroci

Ovo su česti uzroci bola u grudima. Bol je dobro loklizovan. Pacijent može da pokaže tačku gde ga boli. Bol je oštar, nekada probadajući, menja se sa pokretima tela i pogoršava pri dubokom udahu. Može biti posledica zapaljenja kosti i hrskavica.

Herpes zoster daje zapaljenje senzitivnog živca, što se ispoljava stalnim, dugotrajnim bolom duž rebara. Bol je često veoma jak, praćen bockanjem. Dijagnoza se obično postavlja tek kada se pojave plikovi na koži u oblasti koju oživčava zapaljeni nerv.

Dugotrajan bol u grudima, nekad u vidu bockanja i žarenja, praćen osetljivošću kože, tako da se ne može ležati na toj strani, potiče od zapaljenja ili oštećenja međurebarnih živaca.

Bol u predelu srca, retko iza grudne kosti, koji se pojačava pri savijanju glave je posledica diskopatije vratnog dela kičme. Nekada nastane iznenada, a nekad postepeno, ali je uvek dugotrajan, sa povremenim pogoršanjima.

Uzroci od strane organa za varenje

Jedan od najčešćih uzroka bola iza grudne kosti je bol jednjaka. Nastaje kao posledica vraćanja želukačnog soka u jednjak (gastroezofagealni refluks), koji dovodi do zapaljenja njegove sluzokože. Bol je najčešće u vidu paljenja ili žarenja. Češće se javlja nakon obilnog i masnog jela ili ležanja, saginjanja. Kod postojanja želudačne kile (hijatus hernija) takođe dolazi do vraćanja želudačnog soka i pojave zabrinjavajućeg bola iza grudne kosti. Čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu mogu da izazovu bol u donjem delu grudi.

Iz nepoznatog razloga, češće kod nervoznih osoba, javlja se grč (spazam) jednjaka. Spazam se, prilikom gutanja ili nezavsno od njega, javlja kao jak, grčevit bol iza grudne kosti. Širi se u leđa ili se penje od dna grudne kosti naviše ka grlu. Ako istovremeno javii grč mišića zatvarača želuca (gastro-ezofagealni sfinkter) progutana tečnost se vraća u usta.

Gasovi u debelom crevu mogu da daju bol u levom gornjem delu trbuha, ispod rebara (sindrom lijenalne fleksure). Bol je dugotrajan, stalan, povremeno može da se pojača i širi u levi deo grudnog koša ka srcu ili ramenu.

Plućni uzroci bola u grudima

Kod bolesti pluća, bol u grudima je uglavnom praćen kašljem. Kod infarkta ili embolije pluća bol se javlja iznenada, veoma je jak, praćen otežanim disanjem, ubrzanim srčanim radom i cijanozom (modra boja kože). Zatim se javlja krvav ispljuvak i očigledno je da je bolesnik u kritičnom stanju. Obično se javlja kao posledica tromboze dubokih vena. Kod mlađih žena, sa proširenim venama, infarkt pluća može biti posledica tromboembolije, nastale zbog korišćenja kontraceptivnih sredstava.

Zapaljenje pluća je obično praćeno zapaljenjem plućne maramice, te se javlja bol u grudima u vidu probada. Uz to su prisutni kašalj, povišena temperatura i otežano disanje. Kod zapaljenja plućne maramice bol se javlja pri najmanjem pokretu, oštar je u vidu uboda nožem, praćen umereno povišenom temperaturom, kašljem, malaksalošću i gubitkom apetita. Kašalj i duboko disanje pojačavaju bol.

Kod bronhopulmonalnih tumora bol može biti lokalizovan u jednom delu grudnog koša ili difuzan. Praćen je kašljem i iskašljavanjem, koje je najpre retko i oskudno, a zatim postaje obilno i gnojavo. Upala je produžena, bez obzira na terapiju.