Marker PSA i prostata

Kod povećanja prostata specifičnog antigena - PSA svi pomisle na najgore, rak prostate. PSA je specifičan za prostatu, ali njegovo povećanje ne mora da ukazuje na karcinom.

Dokazano je da marker PSA može biti povišen kod iritacije prostate, koja nastaje prilikom njenog pregleda prstom preko degelog creva, uzimanja uzorka iglom (biopsija), pregleda bešike (cistoskopija). Povećanje ovog markera se sreće, takođe, kod zapaljenja prostate (prostatitis) i benignog uvećanja prostate (adenoma prostate).

Normalne vrednosti PSA

Sa godinama PSA polako raste. Uzima se da je kod osoba starosti do 49 godina normalna vrednost do 2.5mg/ml. Za osobe od 50 do 59 god. normalne vrednosti su do 3,5. Sledeća starosna grupa 60 do 69 godina ima normalne vrednosti do 4,5, dok je za starije od 70 godina to do 6,5. Donja granica je za sve starosti nula. Međutim, ove vrednosti su orjentacione, jer se dosta visok PSA ponekad moze javiti kod benignog uvećanja prostate, a da se dijagnostikuje rak prostate sa normalnim vrednostima PSA. 

Dijagnoza raka prostate se najsigurnije postavlja biopijom i mikroskopskim pregledom dobijenog uzroka. PSA služi kao pomoćna metoda koja ukazuje dokle treba ići u isptivanjima prostate. Ako je PSA povisen, zakljucujemo da sa prostatom nešto nije u redu. Digitalnim pregledom se može utvrditi da li je uvećana. Ultrazvukom je to još preciznije i može da se ustanovi da li ima kalcifikacija i sumnjivih mesta u žlezdi. Rak prostate se veoma sporo širi. Mnogi ljudi nikada ne saznaju da ga imaju ili ako se dijagnostikuje većina ne umire od te bolesti. To daje mogućnost da se invazivne metode kao biopsija odlože za kasnije. Ako se PSA nakon antibiotske terapije smanjuje sa sigurnošću se može zaključiti da je uzrok skoka vrednosti tumorskog markera bio izazvan zapaljenjem, a ne rakom.