Klamidija – Hlamidija infekcija

Infekcije hlamidijom ili klamidijom (Chlamydia trachomtis) su sve češće. Neke od njih spadaju u grupu polno prenosivih bolesti, dok druge mogu dovesti do bolesti ociju.

Šta je hlamidija?

Klamidija ili hlamidija (Chlamydia trachomtis) je bakterijakoja koja živi samo u ćeliji. Ova bakterija, koja pripada rodu Chlamydiae, ima petnaestak tipova. Oni su označeni kao serotipovi od A do L. Serotipovi A- C izazivaju trahom, očnu bolest koja može dovesti do slepila. Serotipovi D-K izazivaju očne i polne bolesti. Samo ovi serotipovi predstavljaju polno prenosivu bolest. Serotipovi L1 – L3 su izazivači polnu bolest Lymfogranuloma venerum, koja je češća u tropskim krajevima.

Kako nastaje infekcija?

Hlamidija se najčešće prenosi spermom, vaginalnim sekretom i krvlju. To se dešava prilikom oralnog, vaginalnog i analnog kontakta. Hlamidija je veoma neotporna bakterija, ali može izvesno vreme da preživi na prljavim rukama, peškiru ili nekom drugom predmetu, tako da su mogući i neseksualni putevi prenošenja. Infekcija se može preneti rukama sa genitalnog predela na oko. Moguć je prenos sa majke na dete u toku porođaja.

Ko oboljeva od klamidije?

Od hlamidije najčešće oboljevaju seksualno aktivne osobe (i muškarci i žene). Nešto se češće sreće među adolescentima. Mogu i deca da obole (seksualno zlostavljana deca, infekcije očiju i zapaljenje pluća kod novorođenčadi i dece). Hlamidija infekcija kao polna bolest se češće sreće kod osoba koje imaju više seksualnih partnera, koje ne koriste kondom, kod žena, posebno mladih, koje imaju ektopiju, kod osoba koje su imale prvi odnos sa starijim partnerom.

Koje bolesti izaziva hlamidija?

Hlamidija može kod žena izazvati ureteralni sindrom, mukopurulentni cervicitis, zapaljenje male karlice. Kod muškaraca nespecifični uretritis, epididimitis i prostatitis. Bolesti koje može izazvati su i Reiterov sindrom, proktitis, neonatalni konjuktivitis, neonatalne pneumonije i limfogranuloma venerum.

Komplikacije infekcije hlamidijom

Jedna od opasnih komplikacija je sterilitet žena, vanmaterična trudnoća i ponavljani spontani pobačaji. Neplodnost i vanmaterična trudnoća mogu biti posledica zapaljenja jajovoda i smanjenja njihove prolaznosti ili potpune neprolaznosti. Hlamidija može izmeniti cervikalnu sluz, što otežava pokretljivost spermatozoida i otežava oplodnju. Spontani pobačaj i prevremeni porođaj nastaju zbog delovanja imunih ćelija, aktiviranih hlamidijom i delovanjem citokina (zapaljenjckih supstanci), produkovanih hlamidija infekcijom. Kod muškaraca takođe može izazvati sterilitet.

Tegobe kod muškaraca

Polovina muškaraca ne oseća nikakve tegobe. To je jedan od razloga velike raširenosti ove infekcije. Nedelju do tri nedelje nakon ulazka bakterije u organizam obično dolazi do zapaljenja uretre. Bolesnik može imati učestalo mokrenje, pečenje pri mokrenju i eventualno crvenilo i vlaženje spoljašnjeg ušća uretre na samom vrhu glavića. Simptomi bolesti mogu biti blagi, jedva primetni, a ponekad mogu i potpuno izostati. Zbog toga ih čovek može zanemariti, pa često izostane lečenje tako da bolest može preći u hroničnu fazu i može doći do infekcije drugih organa. Diskretne tegobe mogu biti u obliku neobičnog osećaja u mokraćnoj cevi ili donjem delu trbuha.

Nelečena infekcija može preći u hroničnu fazu kod koje se može primetiti povremeni svetli iscedak ili smetnja mokrenja. Hronični hlamidijski uretritis može dovesti do komplikacija u vidu prostatitisa i epididimitisa. Nekada može biti uzrok neplodnosti muškarca.

Tegobe kod žena

Kod žena  hlamidija najčešće izaziva cervicitis. Kod većine žena (50 do 70%) cervicitis je sa blagim simptoma ili ih nema. Simptomi su pojačan vaginalni sekret, gust, lepljiv žućkaste boje. Nekada je sekret sivkast ili beo. Može biti neprijatnog mirisa, ali nekada i bez mirisa. Kod cervicitisa se može javiti krvarenje tokom polnih odnosa, između menstruacija, a sumnjivo je i krvarenje posle menopauze. Nekada je prisutan bol u vagini tokom polnog odnosa ili nezavisno od njega.

Uretritis se moze javiti kod žena, ne samo muškaraca. Simptomi su kao i kod njih, učestalo mokrenje, nekada praćeno bolom ili pečenjem. Ovi simptomi mogu biti veoma blagi ili odsutni.

Ako se hlamidija infekcija proširi na jajnike i jajovode (adneksitis) javlja se bol i osećaj napetosti u donjem delu trbuha.Vaginalni sekret je pojačan, polni odnosi mogu biti bolni, nekada praćeni mukom i povraćanjem. Može se javiti nepravilno krvarenje, a telesna temperatura ne mora biti povisena.

Dijagnoza

Nekoliko tipova testova se koristi da bi se utvrdilo prisustvo hlamidije. Najviše testova se radi korišćenjem uzorka brisa cerviksa i uretre, zatim mokraće.

Jedna grupa testova pronalazi genetski materijal bakterije hlamidije. To su precizni testovi, koji retko daju lažno pozitivan rezultat. Tu spadaju NAAT testovi (Nucleic acid amplification tests), među kojima je posebno poznat PCR testovi (Polymerase Chain Reaction). Ovaj hlamidija test se može raditi i na uzorku mokraće. Na istom je principu Test uzorka DNK (DNA probe test), takođe precizan, samo manje osetljivi od NAAT testova.

ELISA i EIA testovi (Enzyme-linked immunosorbent assay)
Jednostavani i brzi testovi, koji detektuju antigene hlamidije su ELISA i EIA testovi (Enzyme-linked immunosorbent assay) i DFA testovi (Direct fluorescent antibody test).

Hlamidija kultura (chlamydia culture) izoluje bakteriju hlamidiju. Zbog toga je sporiji.

Lečenje

Hlamidija se leči antibioticima. Istovremeno treba lečiti oba partnera. Bakterije je osetljiva na tetracikline, ciprofloksacin i klaritromicin koji se primenjuju 10 do 14 dana. Azitromicyn je efikasan u lednokratnoj dozi od 1g. Kod trudnica se koristi eritromicin.