Seksualna glavobolja

Glavobolja povezana sa seksualnom aktivnošću nije samo ženski izgovor za izbegavanje seksa. Ona postoji i, interesantno, češće se javlja kod muškaraca.

Ovaj tip glavobolje se javlja prilikom svake aktivnosti koja moze da dovede do orgazma, tako da se javlja kod vaginaog seksualnog odnosa, oralnog seksa i mastrurbacije. 

Preorgazmična glavobolja - Sa početkom predigre javlja se tupa bol sa obe strane glave i očiju i pojačava se približavanjem orgazmu. Bol zahvata čitavu glavu (difuzna glavobolja) i udružena je sa osećajem zategnutosti mišića vrata i vilice. 

Orgazmička glavobolja je najčešći oblik sekusalne glavobole. U trenutku orgazma javlja se izuzetno jak bol koji i traje 15-20 minuta. Pretpostavlja se da je posledica naglog skoka pritiska, ali pošto traje i nakon orgazma kada se pritisak normalizuje, verovatno utiču još neki faktori. 

Kasna seksualna glavobolja se javlja posle seksualnog odnosa i može da traje satima, pa i danima nakon seksualnog odnosa. 

Uzrok seksualne glavobolje nije potpuno jasan. Utiče napetost mišića u glavi, vratu, nogama, karlici, koja priprema organizam za orgazam. Bol uzrokovana mišićnom napetošću je tupa. Drugi mogući uzrok je nagli skok pritiska koji se javlja pre i tokom orgazma, posebno kod bržeg seksa. Na pojavu glavobolje mogu da utiču kontzraceptivne pilule, pušenje marihuane, malokrvnost, pad šećera u krvi, infekcija sinusa, glaukom. 

Ovaj tip glavobolje se češće javlja kod muškaraca zato što su oni uglavnom aktivniji tokom seksualnog odnosa, češće doživljavaju orgazam i češće masturbiraju od žena. Ovoj glavobolji su sklonije žene posle 40-te godine života, one koje boluju od migrene, kao i žene 6 nedelja nakon porođaja. 

Seksualne glavobolje nisu tako česte i kod većine se jave jednom ili nekoliko puta tokom života. U većini slučajeva su bezopasne i prolaze i bez terapije. Međutim, ako se osim glavobolje jave slabost, smetnje u vidu, smušenost ili gubitak svesti može da ukazuje na težu bolest i neophodno je hitno javljanje lekaru.