Non – Hodkin limfom

Non – Hodkin limfom ili Nehočkinov limfom predstavlja jednu grupu malignih poremećaja limfo - histiocitnog tkiva. Tumorozne promene se nalaze u limfnim čvorovima, kostnoj srži, slezini, jetri i limfnom tkivu organa za varenje.

Uzrok bolesti

Postoli uticaj Epstein – Barr virusa. Mutacije ćelija tokom života mogu da dovedu do ovih limfoma. Najčešće oboljevaju osobe starije od 50 godina, mladi izuzetno retko.

Klinička slika

Nehočkinovi maligni limfomi u 45% slučajeva počinju u limfnim žlezdama, a u 55% van žlezda i diseminovano (rasejano). Rano zahvataju kostnu srž, želudac, tanko crevo. Limfom može da zahvati i centralni nervni sistem, parotidne žlezde (zaušne) i kožu. Čovek često ima povišenu temperaturu, adinamičan je, gubi apetit i mršavi. Može da ima i druge simptome od strane zahvaćenih organa. Pritisak tumorozne mase na mokraćnu cev može da dovede do prestanka rada bubrega. Pritisak na gornju šuplju venu dovodi do otoka glave i vrata. Komplikacije bolesti su autoimuna hemolitička anemija, infekcije, uglavnom bakterijske i leukemija.

Laboratorijske analize

Broj limfocita je povećan. Anamija je u kasnijim stadijumima obavezno prisutna. Neutrofilni leukociti su smanjeni. U kasnijim fazama bolesti broj trombocita je smanjen. Nivo albumina i gama globulina je snižen.

Dijagnoza i terapija

Za sigurnu dijagnozu je neophodno da se uradi biopsija zahvaćene limfne žlezde ili drugog tumorski izmenjenoig tkiva. U lečenju se najčešće koristi hemioterapija, radio -terapija ređe. Sve češće se koristi alogena transplatacija kostne srži i transplatacija matične ćelije hematopoeze iz periferne krvi.