Dijagnoza alergijskih bolesti

Alergijske bolesti predstavljaju bolesti savremenog doba i u neprestanom su porastu. Daju veoma različite simptome, s obzirom na to da se alergija može javiti na bilo kom organu. Sve češće kod nejasnih simptoma, lekari i pacijenti pomišljaju na alergijske bolesti i zahtevaju njihovu dijagnostiku.

Opširnije...

Hipermobilni sindrom

Povremeni bol u zglobu, koji moze nekad probuditi dete iz sna ili otok zgloba brine roditelje. To je često posledica previše pokretljivih zglobova (Benigni hipermobilni sindrom – BHS).

Opširnije...

Epilepsija kod dece

Predrasude o epilepsiji su velike, tako da je često deci to veći problem od same bolesti. Epilepsija je simptom poremećaja moždane funkcije koji se ispoljava epileptičnim napadima. Napad nastaje zbog prekomernog pražnjenja određene grupe nervnih ćelija. Klinički se to različito ispoljava u zavisnosti od lokalizacije promene koja izaziva epilepsiju. 

Opširnije...

Alergijske bolesti kod dece

Alergijske bolesti su sve češća pojava u dečijem uzrastu. Alergija (reakcija preosjetljivosti) je pojava da imunološki sistem krivo reaguje na određene stvari iz okoline koje nazivamo alergeni.

Opširnije...

Febrilne konvulzije

Povišena temperatura kod male dece može biti bezazlena pojava, znak neke akutne bolesti ili može dovesti do dramatičnih dešavanja - febrilnih konvulzija. Ti nevoljni grčevi tela svojim izgledom i svojim trajanjem izazivaju strah, paniku i očaj roditelja - osećaj da zauvek gube svoje malo željeno dete.

Opširnije...

Infekcije pupka

Imuni sistem novorođenčeta je nezreo i zato je ono jako osetljivo na infekcije. Pupak je mesto gde lako može doći do infekcije, posebno u prvim danima života dok još nije došlo do otpadanja pupčanog patrljka i zarastanja pupčane ranice. 

Opširnije...

Virusni (serozni) meningitis

Virusni meningitis je serozno zapaljenje moždanica u toku koga likvor (moždano – moždinska tečnost) ostaje bistar. Najčešći uzročnici su virusi, i to enterovirusi (coxacki i ECHO), virus parotitisa, limfocitnog horiomeningitisa i arbovirusi.

Opširnije...

Reyev sindrom (Rajov sindrom)

Reyev (Rajov) sindrom je teška akutna nezapaljenska encefalopatija, koja je udružena sa masnom infiltracijom visceralnih organa. Javlja se kod dece svih uzrasta, a retko kod odraslih. Povezuje se sa koriscenjem aspirina. 

Opširnije...

Još članaka...

  1. Encefalitis