Ciste na jajniku kod ženskog fetusa

Ciste jajnika ženskog ploda mogu da se vide ultrazvučnim pregledom u zadnjoj trećini trudnoće. Mogu da se povuku tokom trudnoće, ali i da budu prisutne na rođenju i kasnije.

Zašto nastaje cista jajnika

Nije poznat uzrok pojave ciste. Pretpostavlja se da je posledica prolazne stimulacjie jajnika hormonima posteljice. Češće se javlja kod ploda majki koje boluju od šećerne bolesti, povišenog krvnog pritiska, imaju povećanu količinu plodove vode ili postoji neslaganje u Rh faktoru roditelja. 

Prognoza cista 

Mnoge ciste se povuku tokom trudnoće ili nakon rođenja. Na rođenju ciste mogu da budu od nekoliko milimetara do 6cm u prečniku. Manje ciste se posle rođenja deteta spontano povlače. Ako se velika cista nakon rođenja ne povlači ili se uvećava potrebna je hiruška intervencija da bi se sačuvala funkcija jajnika. 

Moguće komplikacije

Ako je cista fetusa veća od 6cm u prečniku tokom vaginalnog porođaja može da prsne pa se savetuje carski rez. Kod većih cista nakon rođenja moguće su komplikacije u vidu krvarenja u cisti, prskanja ciste sa krvarenjem u trbuhu, uvrtanja jajnika, oštećenja funkcije jajnika, otežanog pražnjenja bešike ili debelog creva, pa i otežanog disanja na rođenju. 

Zaštita funkcije jajnika

Jajnik devojčice pre puberteta je malen i lako može da se ošteti pritiskom velike ciste. Ako je cista veća od 4cm treba da se isprazni aspiracijom preko trbušnog zida uz kontrolu ultrazvuka. Ako se cista ne povuče u roku od 4 meseca potrebno je da se odstrani hiruškim putem. Hiruška intervencija se vrši hitno ako se cista ili jajnik uvrnu ili dođe do prskanja ciste. Blagovremena dijagnoza i praćenje ciste i intervencija, ako je potrebna, sprečavaju gubitak funkcije jajnika i druge moguće komplikacije.