Prevremeni pubertet devojčica (Pubertas praecox)

Prevremeni pubertet devojčica predstavlja pojavu znakova seksualnog sazrevanja pre osme godine. Roditelje zabrine kada primete da devojčici počnu da rasu dojke i pojavi se pubična dlakavost godinama pre drugih devojčica.

Prevremeni pubertet može biti nasledan, znak ranijeg sazrevanja dece u poslednje vreme, ali i posledica ozbiljnih bolesti. Deli se na pravi i lažni. 

Pravi prevremeni pubertet 

Pravi prevremeni pubertet (Pubertas praecox femine vera) je posledica pokretanja sekretorne aktivnosti hipotalamusa i hipofize, koja se javljaja kao kod blagovremenog normalnog puberteta. Devojčice sa ovim oblikom puberteta koji se naziva pravi (centralni) ili gonadotropin zavisni prevremeni pubertet, imaju reproduktivnu sposobnost. 

U pojedinim familijama devojčice češće imaju rani pubertet, čiji uzrok nije utvrdjen (idiopatski rani pubertet). U poslednje dve decenije se primećuje da se rast dojki sve češće javlja kod devojčica sa sedam godina, dok se ranije početak puberteta javljao sa deset – jedanaest godina. Ta pojava se pripisuje sve vecoj gojaznosti dece. Masne ćelije proizvode leptin, protein koji služi kao okidač za početak puberteta. Stoga je logično zaključiti da povećanje broja masnih ćelija doprinosi pojačanom lučenju leptina, a time i pojavi ranog puberteta. Postoji mogućnost da ima uticaja sve veće prisustvo pesticida i hormona u hrani. 

Prevremeni pubertet može biti posledica oštećenja zadnjeg dela hipotalamusa. To je posledica zapaljenja (preležani encefalitis ili meningitis), cista, hidrocefalusa ili tumora (kraniofaringeom, astrocitom, ređe hamartrom i gangliom). 

Neki roditelji male devojčice dovode lekaru kada primete rast dojki i pubičnu kosmatost, dok drugi to čine tek kada dođe do pojave menstruacije, koja se može javiti od treće do pete godine, ponekad i ranije. Uočava se i promena ponašanja devojčice, koja postaje koketna slično devojkama u pubertetu. 

Devojčice imaju građu i proporcije devojaka u pubertetu ili odraslih žena. Dojke su obično nabrekle i u punom razvoju. Pun razvoj pubične i podpazušne dlakavosti se javlja kasnije, a menstrualni ciklusi u početku bivaju neuredni, a kasnije se normalizuju. Te minijaturne osobe su seksualno zrele i moguć je graviditet (registrovan je kod devojčice od 5.5 godina). 

Rendgenski snimak kostiju pokazuje njihovu zrelost koja odgovara mnogo starijim osobama. Nekada se javljaju potpuno srasle epifizne hrskavice, što znači da dalji rast nije moguć. Ako je tumor uzrok prevremenog puberteta kod devojčice može postojati jaka glavobolja, povraćanje, konvulzije (grčevi) i gubitak vida. Mogu se javiti i drugi poremećaji, kao promena apetita (znatno smanjen ili pojačan), pospanost, povišena ili  snižena telesna temperatura, gubitak pamćenja, izraženo žeđanje, poremćaj znojenja i poremećaj ponašanja (napadi smeha ili plača, apatija agresivnost i bes). 

Za postavljanje dijagnoze je potrebno endokrinološko ispitivanje tj. nivoi hormona (FSH i LH) i testovi stimulacije. Zatim se sprovodi neuroradiološko ispitivanje. 

Tok i prognoza zavise od uzroka prevremenog puberteta. Kod idiopatskog (naslednog) tok je normalan, menstrualni ciklus uredan, plodnost normalna. Menopauza ne mora da nastupi ranije nego kod vršnjakinja. Jedino su ove osobe nižeg rasta. Ako je uzrok tumor hipotalamusne regije prognoza je loša. Operativno lečenje ovih tumora je rizično, jer ostećenje hipotalamusa može dovesti do smrti. 

Lažni prevremeni pubertet 

Lažni prevremeni pubertet (Pseudopubertas praecox, periferni ili gonadotropin nezavisni prevremeni pubertet) je češći od pravog. Karakteriše se pojavom sekundarnih seksualnih karakteristika. Naziva se lažni, jer su devojčice koje imaju spoljašnji izgled žene, bez reproduktivne sposobnosti. Slika lažnog prevremenog puberteta je posledica sekrecije estrogena od strane tumora kore nadbubrežne žlezde ili jajnika. 

Tumor može da se javi u različitom uzrastu (javlja se i kod odraslih). Kod dece je upadljivo kada se javi pre osme godine. Te male devojčice imaju sasvim dobro izražene sekundarne seksualne karakteristike. Dojke su razvijene, mamile na njima pigmentovane, dlakavost pubičnog predela i podpazuha izražena. Vagina i uterus su razvijene kao kod devojaka u pubertetu. Može da se javi i menstrualno krvarenje, ali su ciklusi bez ovulacije, pa devojčice nisu plodne. 

Pri postavljanju dijagnoze veoma je bitno da se utvrdi da li je u pitanju pravi ili lažni prevremeni pubertet. Ultrazvukom se uočava prisustvo tumora na jajniku, nadbubrežnoj zlezdi ili timusu. Bolest se leči hirurškim odstranjivanjem tumora. Bolest ima mnogo bolju prognozu u odnosu na tumor kod pravog ranog puberteta.