Uvećane limfne žlezde kod dece - limfadenopatija

Uvećane limfne žlezde (limadenopoatija ili limfadenitis) često zabrinu rodilje. Kada napipaju male kuglice na vratu, pazuhama ili preponama pomisle na najteže bolesti. Kod novorođenčadi većina limfnih žlezdi ne može da se napipa.

Kasnije u doduru sa različitim antigenima iz okoline dolazi do njihovog uvećanja. Kod dece zato nije neobično da limfne žlezde na vratu, pod pazuhom ili u preponi budu uvećane.

Šta je normalno? 

Potpuno je normalan nalaz uvećanih limfnih žlezda do 1cm na vratu i pazuhama i do 1.5cm u preponama. Taj normalan nalaz kod dece, predstavlja reakciju organizma (konkretno limfnog tkiva) na različite viruse i bakterije sa kojima dete tokom rasta dolazi u kontakt. 

Zašto su žlezde uvećane? 

Limfne žlezde se uvećavaju deljenjem sopstvenih ćelija, nagomilavanjem zapaljenjskih ćelija iz krvi (leukociti) i izuzetno retko nagomilavanjem malignih ćelija. Može biti uvećana samo jedna žlezda ili nekoliko susednih (lokalizovana limfadenopatija), ali mogu biti uvećane sve žlezde (generalizovana limfadenopatija). 

Limfne žlezde mogu biti akutno zapaljene, prateći zapaljenje u području odakle dolaze limfni sudovi koji iz tog područja vode do same žlezde. Zapaljenje može biti hronično, ako se javlja kao reakcija na hronični zapaljenjski proces u području odakle dreniraju limni sudovi. 

Najčešće uvećane žlezde 

Akutno zapaljenje limfne žlezde (akutni limfadenitis) je najčešće u području glave i vrata. Najčešće su uvećane podvilične limfne zlezde, žlezde duž vratnih mišića, iza uha i na potiljku. Uvećanje ovih žlezda se javlja kao posledica infekcija u području glave. To su najčešće angina, zapaljenje uva, sinusa, sluzokože nosa, usta, a ne retko i ubodi insekata. 

Hronična upala ili hronični limfadenitis vratnih limfnih čvorova najčešće prati česte angine i rinosinusitise. To se najčešće sreće kod u dece koja su u vrtiću izložena čestim infekcijama, a sreće se i kod dece sa alergijskim promjenama na sluzokoži gornjih disajnih puteva. 

Bakterijske infekcije 

Kod bakterijskog limfadenitisa obično je povišena telesna temperatura. Limfne žlezde su povećane, bolne, a koža iznad njih je crvena i topla. Uz antibiotsku terapiju limfni čvorovi (žlezde) se obično smanjuju. Ako antibiotska terapija nije efikasna (doza antibiotika nije dovoljna, lečenje nije bilo dovoljno dugo ili izazivač zapaljenja nije bio osetljiv na primenjen antibiotik), može doći do gnojenja povećane žlezde. Tada se gnoj uklanja hirurški. Napravi se rez na koži i postavi dren. 

Besežitis 

Rrelativno je česta hronična upala pazušnih limfnih žlezda nakon vaksinacije BCG-om. To zapaljenje limfnih žlezda se zove besežitis. Limfne žlezde u levoj pazušnoj jami oteknu 6 do 8 nedelja nakon vakcinacije. Tokom sledeća 3 do 4 meseca otok se najčešće postepeno spontano smanjuje. 

U manjem procentu slučajeva limfna žlezda sraste s okolnom kožom, razmekša se i nelečena stvori fistulu kroz koju može curiti gnoj više nedelja i na kraju zaraste s većim ožiljkom. Zato se BCG-vakcina ubrizgava na granici gornje i srednje trećine leve nadlaktice jer se iz tog područja limfa drenira u pazušnu jamu. Ako se BCG-vakcina ubrizga u gornju trećinu nadlaktice, upala  nastaje u limfnoj žlezdi iznad leve ključne kosti, što može ostaviti ružan kozmetički defekt. Izmenjena limfna žlezda se vadi ili hirurški drenira.

Mačja ogrebotina 

Limfna žlezda može biti uvećana zbog mačje ogrebotine (engl. cat scratch disease). Taj limfadenitis izaziva bakterija iz grupe bartonela. Žlezde su u tipičnim slučajevima prilično velike, bolne, uz otok i crvenilo okolne kože. U oko polovine bolesnika žlezde se gnojno promene. Na mestu mačje ogrebotine ili ređe ujeda buve, koja je bila na mački, jednu do tri nedelje postoji mali granulom na koži. Limfna žlezda i bez terapije ozdravi za dva do četiri meseca. Ako postoji povišena telesna temperatura potrebni su antibiotici. 

Uvećane preponske limfne žlezde 

Uvećane preponske limfne žlezde su najčešće posledica ogrebotina, krasta i ranica na potkolenicama i stopalima, koje su kod dece vrlo česte i mogu biti ulazno mesto mikroorganizama, koji izazivaju limfadenitis. 

Dečje zarazne bolesti 

Kod sistemskih zaraznih bolesti, tipičnih uglavnom za dečji uzrast, često dolazi do  povećanja limfnih žlezda u svim područjima koja su dostupna pregledu. Međutim, ne moraju sve žlezde da budu podjednako uvećane. 

Za rubeolu je karakteristično povećanje limfnih žlezda iza ušnih školjki i na potiljku, iako može postojati i generalizirani limfadenitis (uvećane gotovo sve žlezde), uz tipične ospe i lagano povećanu slezenu. Limfne  žlezde su obično u početku malo bolne pri dodiru. Povećanje limfnih žlezda može trajati nekoliko nedelja. Kod dece sa ovčijim boginjama su takođe, blago generalizovano povećane limfne žlezde. 

Kod svih bolesnika sa infektivnom mononukleozom je prisutno povećanje limfnih žlezda, naročito na vratu. Limfne žlezde su različite veličine, od veličine zrna graška do izrazito velikih, dosta tvrdih i osjetljivih na pritisak. Postepeno se smanjuju, tokom nekoliko dana ili nedelja, zavisno od težine bolesti. 

Toksoplazmoza 

Deca koja su u bliskom kontaktu s mačkama se mogu zaraziti parazitom toksoplazmom. Mačka izlučuje toksoplazmu u obliku cista stolicom, a čovek se inficira prljavuim rukama. Limfadenitis je najčešći klinički oblik bolesti. Može biti zahvaćena samo jedna limfna žlezda ili češće nastaje generalizovani limfadenitis. Limfne žlezde obično nisu jako povećane, čvrste su i lagano bolne na dodir. Opšte stanje nije bitnije poremećeno - dete može imati lagano povišenu temperaturu, glavobolju, malaksalost, ospe, neodređene bolove u mišićima. 

Simptomi mogu trajati oko 10 dana ili duže. Povećane limfne žlezde mogu se naći nedeljama ili mesecima. Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike i  podatka o kontaktu s mačkom, kao i specifičnih analiza krvi. Konačni ishod bolesti uvijek je povoljan. Lečenje se sprovodi sulfonamidima u trajanju od četiri nedelje. 

Ređe bolesti 

Od ređih bolesti koje prati povećanje limfnih žletda, treba spomenuti druge virusne infekcije (citomegalovirus, HIV), preosjetljivost na lekove, bolesti vezivnog tkiva (reumatoidni artritis, lupus eritematosus) i metaboličke bolesti. 

Maligne bolesti 

Maligne bolesti, kao uzrok uvećanja limfnih žlezda kod dece, nisu česte. Ipak, dete sa povećanim limfnim šlezdama, koje ne reaguju na antibiotsku terapiju treba uputiti  pedijatru-hematologu na detaljni pregled. Ako je potrebno uradiće se biopsija i mikroskopski pregled limfne žlezde.