Infekcije pupka

Imuni sistem novorođenčeta je nezreo i zato je ono jako osetljivo na infekcije. Pupak je mesto gde lako može doći do infekcije, posebno u prvim danima života dok još nije došlo do otpadanja pupčanog patrljka i zarastanja pupčane ranice. 

Pupčanik se nakon porođaja podvezuje na nekoliko centimetara udaljenosti od kože novorođenčeta i preseca. Deo koji nakon podvezivanja ostaje na bebinom trbuhu, pupčani patrljak, se tokom idućih dana osuši, stvrdne i potamni. Između sedmog i desetog , a najkasnije četrnaestog dana pupčani patrljak otpada, ostavljajući za sobom pupčanu ranicu koja zarasta za nekoliko dana. 

Da ne bi došlo do infekcije pupčani patrljak i pupčana ranica moraju da budu suvi. Jednom do dva puta dnevno se ispiraju rastvorom antiseptika, najčešće povidon jod-om. 

Blenoreja (vlaženje pupka)

Blenoreja je laka površna infekcija, koja se karakteriše nakupljanjem bistrog ili sukrvičavog sekreta u udubljenjima pupčane rane. Vlaženje sprečava da rana normalno zaraste. Na blenoreju može da se nadoveže pojava granuloma, a ako se zanemari može biti osnova za razvoj sepse, koja je izuzetno opasna za novorođenče. 

Lečenje blenoreje je obično efikasno i sastoji se od češćeg čišćenja povidon jodom. Kada pupčana rana neobjašnjivo dugo vlaži i ne zarasta, dete treba uputiti hirurgu zbog mogućnosti komunikacije pupčane rane sa nekim dubljim prostororm. 

Granulom pupka (fungus)

Granulom je izraštaj na pupku veličine graška i nalik na pečurku (izraslina granulacionog tkiva). Izraštaj je nekad visi na peteljci. Retko može da krvari. Razvija se iz postojeće infekcije (blenoreja).

Granulom treba nekoliko puta dnevno obrađivati rastvorom antiseptika, najbolje nekim rastvorom joda. Kasnije granulom uklanja hirurg elektrokoagulacijom.

Omfalitis (Omphalitis)

Omfalitis je ozbiljno oboljenje, koje zahvata kožu i potkožno tkivo iz neposredne okoline pupka. Pupčana ranica počinje da vlaži, a kasnije iz nje izlazi gnojav i sukrvičav sekret. Oko pupka se javlja crvenilo i otok, a dete često dobija temperaturu, gubi apetit i povraća. Ovo zapaljenje je često izazvano Staphylococcus aureus - om. Omfalitis često predhodi sepsi. Lečenje je lokalno i opšte antibioticima. 

Ulcus umbilici

Ulkus može da serazvije iz omfalitisa. Ranica (ulkus) je podrivena i pokrivena gnojem.Leči se lokalnom obradom rane i antibioticima. 

Gangrena umbilici

Gangrena pupka se danas izuzetno retko sreće. Ona zahvata pupčani patrljak koji je crne boje, vlaži i neprijatno miriše. Gangrena može da zahvati kožu i sve slojeve trbušnog zida. Leči se hirurški i antibioticima.