Intolerancija laktoze

Intolerancija laktoze (nepodnošenje mlečnog šećera) predstavlja klinički termin koji podrazumeva tegobe koje se javljaju po unošenju mlečnog šećera, kao što su dijareja, meteorizam i kolike. 

Uzrok

Primarna intolerancija laktoze je posledica nedostatka enzima laktaze, koji razlaže mlečni šećer. Nemetabolisana laktoza dospeva u debelo crevo, gde podleže fermentaciji, što dovodi do digestivnih tegoba. Uzroci poremećaja mogu da budu različiti:

  • Najčešće se javlja sekundarna intolerancija. Posledica je prolaznog nedostatka laktaze nastalog zbog oštećenja sluzokože tankog creva i redukcije njene funkcionalne površine, a sreće se kod infekcije organa za varenje bakterijama, virusima i Giardia lambliom. Zatim se sreće kod celijačne bolesti, prolaznog nepodnošenja belančevina, hroničnog zapaljenja creva, sindroma slepe vijuge i kratkog creva.
  • Ređe se poremećaj nasleđuje autozomno - recesivno, što predstavlja primarnu intoleranciju.
  • Kod nedonoščadi se sreće prolazna nepodnošljivost laktoze. Posledica je nezrele aktivnosti laktaze, može biti udružena sa malapsorpcijom drugih saharida i retko zahteva tretman.
  • Nekada postepeno dolazi do gašenja funkcije gena koji reguliše aktivnost enzima, pa se njegova aktivnost smanjuje i do 90%. Ova intolerancija se javlja između 1. i 18. godine, a najčešće od 3. do 5. godine. Kod nas se retko sreće, a veoma često kod obojenih rasa.

Klinička slika

Kod obolelih se javljaju prolivi, nadutost (meteorizam), bolovi u trbuhu, gasovi, povraćanje i dete slabo napreduje. Stolice su brojne, eksplozivne, vodeno – penušave i kisele. Obično je prisutna hipoglikemija (sniženje šećera u krvi), posebno kod odojčadi i male dece. Sa eliminacijom mlečnog šećera stanje se veoma brzo normalizuje.

Terapija

Lečenje podrazumeva dijetu bez mleka i mlečnih proizvoda. Jogurt se uglavnom dobro podnosi, a često i vrlo male količine mleka ili mlečnih proizvoda, koje treba unositi sa drugom hranom (nikada ne treba piti samo mleko).