Krv u mokraći kod dece

Krv u mokraći, golim okom nevidljiva - mikrohematurija, kod dece nije redak nalaz. 

Ne tako malo (2 do 5%) školske dece ima male količine krvi u mokraći u nekom trenutku tokom dana. Studije u Sjedinjenim Državama, koje su ispitivale veliki broj dece, su otkrile da je hematurija (medicinski izraz za krv u mokraći) relativno čest nalaz kod dece. 

Iako ovo možda izgleda zastrašujuće većina uzroka hematurije je bezopasna. Samo veoma mali broj dece koja su nastavila da imaju hematuriju i dalje su imala ozbiljne probleme sa bubrezima. Ogromna većina ostalih je bila potpuno zdrava i posle određenog broja godina krv je prestala da se pojavljuje u mokraći. 

Kod masovnog krvarenja (makrohematuija) krv je vidljiva golim okom. Međutim, kod dece krv se obično ne vidi golim okom već se u laboratoriji detektuje posebnim test trakama. Indikatori krvi u urinu su veoma osetljivi i mogu da otkriju male količine krvi koja može da se vidi tek kada se urin posmatra pod mikroskopom. Zove se zove mikroskopska hematurija ili mikrohematurija. 

Mikrohematurija nije bolna. Putem krvi se gubi tako malo krvi da ne treba da se plašite da će dete da postane malokrvno. 

Uzroci krvi u urinu 

Nisu samo problemi sa bubrezima uzrok hematurije. Da li je potrebno da se vrše dodatni testovi zavisi od toga da li u mokraći, osim eritrocita, ima belančevina, bakterija ili leukocita. Takođe je bitno da li dete ima neke tegobe kao što su povišena temperatura i bol u slabinama. 

Kod neke dece veća fizička aktivnost može da dovede do mikrohematurije. Kod te dece više puta tokom dana može da se javi hematurija, nakon časa fizičkog, treninga ili igranja obavezno. Ujutru nakon spavanja tokom cele noći urin je obično bez eritrocita (crvenih krnih ćelija). 

Višak kalcijuma u krvi (hiperkaciurija) može da bude uzrok mikrohematurije. To se uglavnom javlja kod dece čiji članovi porodice imaju kamen u bubegu. Kalcijum se određuje u mokraći koja se sakuplja 24 časa. Ovo može da se otkrije pre neo što se kamen formira i dobar je znak da treba da se raditi na prevenciji kamena u mokraćnim putevima: veći unos tečnosti. 

Ako dete ima bol i pečenje prilikom mokrenja, bez obzira da li je krv vidljiva golim okom, možda ima bakterijsku ili virusnu infekciju bešike. Tada se radi urinokultura. Ako se izoluje neka bakterija određuje se njena osetljivost na antibiotike što olakšava lečenje. Virusna infekcija, uz unos veće količine tečnost, prolazi bez atibiotika. 

Ozbiljnija je stvar ako dete ima povišenu temperaturu i bol u slabinama. Onda možda ima infekciju bubrega, što je mnogo ozbiljnije od proste upale bešike. Znači da se infekcija proširila iz bešike na bubrege. 

Manje česti uzroci hematurije su prepreka u oticanju mokraće, cista bubrega, streptokokno zapaljenje bubrega (streptokokni glomerulonefritis), anemija srpastih ćelija i tumori bubrega, koji se kod dece javlja izuzetno retko. 

Testovi za mikrohematuriju 

Ultrazvukom mogu da se otkriju zastoj mokraće, ciste i tumoti. Analizom krvi može da se utvrdi anemija. Kod glomerulonefritisa krv u mokraći može da bude vidljiva (mokraća kao coca cola ili čaj). Obično je tada krvni pritisak povišen, što je još jedan razlog da se ozbiljno potraži uzrok hematurije. 

Dok su neki uzroci ozbiljni u većini slučajeva kada se isključi infekcija, ne nalazi se uzrok hematurije. To se zove benigna hematurija jer ne ukazuje na bilo kakvu ozbiljnu bolest. Deci sa benignom hematurijom se redovno jednom godišnje vrši pregled urina. Kod većine hematurija prolazi bez ikakvih lekova, operacije i promene ishrane.