Karcinom pankreasa (Carcinoma pancreatis)

Karcinom pankreasa je jako smrtonosan, jer u početku kada bi bio izlečiv ne daje karakteristične simptome. Otkriva se u fazi kada je neizlečiv.

Preživljavanje od postavljanja dijagnoze je manje od 6 meseci, a pet godina preživi samo 1 do 4% bolesnika. 

Broj obolelih od karcinoma pankreasa je u porastu verovatno zbog promene načina života. Pušenje povećava rizik, zatim svakodnevno korišćenje mesa i životinjskih masti. Povećan rizik imaju osobe sa hroničnim pankreatitisom. Kod njih se nalazi hiperplazija mukoznih ćelija što se sreće i kod bolesnika s rakom. Manji rizik od raka pankreasa imaju osobe koje jedu malo mesa, a dosta svežeg voća i povrća. Ovakva ishrana smanjuje K-ras onkoprotein. 

Sastav i lokalizacija tumora

Tumor je najčešće adenokarcinom koji nastaje od ćelija kanala pankreasa (90%), ponekad nastaje od acinusnih ćelija, dok nekada poreklo tumorskih ćelija ne moze da se utvrdi. Karcinom je najčešće lokalizovam u glavi pankreasa, u telu i repu ređe, dok je u jako uznapredovalom stadijumu zahvaćen ceo pankreas. 

Tegobe 

Glavni simptomi raka pankreasa su mršavljenje, bol i žutica. Gubitak telesne težine je jedan od najranijih simptoma. Bolesnik neprekidno mršavi, ima bol u stomaku, najčešće u čašici (po sredini trbuha ispod grudi, a iznad pupka), ređe ispod levog rebarnog luka (ako je tumor u telu ili repu pankreasa). U početku je bol neodređen, kasnije postaje znatno jači, najpre se javlja posle jela, a kasnije je staano prisutan. Manji broj bolesnika ima jak bol u leđima, koji se pojačava u ležećem položaju, a smanjuje kada bolesnik sedne i savije se unapred. 

Žutica je kasni simptom i znak bolesti. Vremenom postaje sve intenzivnija. Praćena je svrabom kože koji se pojačava uveče i noću. Kod bolesnika sa žuticom mokraća je tamna kao crno pivo a stolica bleda ili bela. Ostali simptomi su muka, nadimanje i gasovi. Kada se tumor proširi na želudac i dvanaestopalačno crevo (duodenum) bolesnik povraća. 

Zapaljenje vena koje se premešta sa vene na venu (migratorni tromboflebitis kao znak paraneoplastičnog sindroma) se javlja retko i to kod karcinoma tela i repa pankreasa. Znak je uznapredovale bolesti. 

Dijagnoza 

Dijagnoza ne može da se postavi rano jer su prvi simptomo nekarakteristični. Jasni znaci se javljaju kod uznapredovale bolesti. Ni laboratorijske analize nisu od neke pomoći. Amilaza i lipaza su povišene samo kod 10% bolesnika, malokrvnost se javlja u uznapredovaloj bolesti, mada treba imati naumu da najveći broj malokrvnih ljudi nama rak. Kada dođe do zapusenja zučnih puteva (holestaza), što nije rani znak, povišen je bilirubin, alkalna fosfataza i gama GT. Od tumorskih markera imaju značaja CEA (karcinoembrionalni antigen) i CA 19-9. 

Ultrazvuk ne može da postavi ranu dijagnozu jer ne uočava tumor manji od 3cm. Od sumnjivih znakova može da se uoči uvećanje pojedinog dela pankreasa ili izmenjenu strukturu (uglavnom hipoehogen) pankreasa. Kod bolesnika sa žuticom vidi se uvećana (distendirana tj. rastegnuta) žučna kesa. Jetra je uvećana kod metastaza, a slezina kod tromboze lijenalne vene. 

Pomoću CT (kompjuterizovana tomografija) i NMR (nuklearna magnetna rezonanca) uočavaju se tumori od 2cm. ERCP (endoskopska retrogradna holangiopankreatografija) omogućava sagledavanje ampule Vateri (mesta gde se ulivaju izvodni pankreasni kanal i žučni) i biopsiju sumnjivih promena.

Diferencijalna dijagnoza 

Tegobe kod karcinom pankreasa liče na tegobe kod pojedinih bolesti kao što su kamen u žuči, gde bolesnik ne mršavi i drugačiji je ultrazvučni nalaz, tumor holedohusa i papile vateri, žutica nastala zbog korišćenja lekova ili virusnog hepatitisa. Najteže se razlikuju hronični pankreatitis i rak pankreasa. Ako se biopsijom pankreasa ne naću ćelije raka to ne znači da ga sigurno nema. U takvom slučaju dijagnoza se postavlja nakon operacije 

Terapija 

U najvećem broju slučajeva karcinom pankreasa se dijagnostikuje kasno kada opeacija nije moguća. Operacija se vrši ako je tumor manji od 3cm, nije probio kapsulu pankreasa, nije se proširio na okolne limfne žlezde i nema udaljenih metastaza. U ostalim slučajevima lečenje je usmereno na ublažavanje tegoba (palijativno lečenje). Smanjuju se žutica i svrab, ublažava se bol, uklanjaju zapušenja digestivnih puteva spajanjem žušne kese tankim crevom ili želuca sa jejunumom. Preživljavanje bolesnika je svega 5-6 meseci od postavljanja dijagnoze. 

Duže preživljavanje je kod hemioterapije 5-fluororacilom koji može da se kombinuje sa folnom kiselinom i radioterapijom. Zračenje (radijaciona terapija) se primenjuje pre ili posle operacije ili uz hemioterapiju. Bol kor raka pankreasa je izuzetno jak. Suzbija se analgeticima i opijatima.