Prenadraženo debelo crevo - Colon irritabile, Disfunctio colonis

Prenadražen kolon je funkcionalni poremećaj, praćen prolivom, zatvorom ili bolom u trbuhu. Biopsijom crevne sluzokože se utvrđuje da nema nikakvog zapaljenja.

Zašto nastaje? 

Najčešće je posledica emocionalnih i psihičkih faktora. Često se javljaju posle većih uzbuđenja, strahova, sukoba (u porodici, na poslu...). Može da se javi i posle preležane bacilarne dizenterije, promene ishrane, unošenja veće količine svežeg voća i povrća. Nekada se javlja diareja (proliv) neposredno posle obilnog obroka, alkohola ili pojedine određene hrane. 

Ako postoji i deficit crevne laktaze, javljaju se crevni grčevi, nadimanje i diareja, posle unošenja mleka. Takođe izvestan značaj ima i konstitucija, jer se ovaj poremećaj javlja u pojedinim porodicama. 

Koje su tegobe? 

Najčešće tegobe su proliv, zatvor i bol u trbuhu. Opstipacija (zatvor) je uporna, diareja se javlja samo danju, a bolovi su difuzni. Žene češće imaju zatvor, a muškarci proliv. Stolica je nekada tanka, kao olovka. Diareja se često javlja posle jela, nekada u vidu napada, praćenih crevnim grčevima. Posle crevnog pražnjenja nastupa olakšanje. Može da postoji obilno izlučivanje sluzi, pa treba isključiti vilusni adenom kolona. Nekada nagomilani gasovi izazivaju bol u levom delu grudi ili u levom ramenu (sindrom lijenalne fleksure kolona). U veoma retkim slučajevima opstipacija je izuzetno izražena, a bolovi nesnosni.  

Pri pregledu se nalazi samo difuzna osetljivost trbuha na pritisak. Kolon descendes može biti u spasmu, pa je osetljiv i pipa se kao tvrda cev u levoj polovini trbuha. Karakteristično je da bol prolazi posle duže palpacije (pipanja) trbuha, što se nikada ne dešava kod organskih bolesti. 

Dijagnoza 

Dijagnoza se postavlja tako što se isključe organske bolesi kolona. Rektosigmoidoskopski pregled pokazuje da je sluzokoža normalna uz crevne spazme. Pregledom stolice se ne nalaze bakterije, gljivice i paraziti. Sedimentacija eritrocita i krvna slika su bez promene.  

Lečenje 

U lečenju mogu da se koriste blagi sedativi i antiholinergici koji uklanjaju bolne spazme.