Kamen u žučnoj kesi – Holelitijaza

Kamen u žučnoj kesi - holelitijaza (Cholelithiasis) je bolest žučne kese u kojoj se nalaze žučni kamenci. Ovo je veoma često oboljenje, naročito u zemljama sa višim standardom. Mnogo je češće kod žena, nego muškaraca, češće kod gojaznih i dijabetičara. 

Zašto nastaje? 

Mehanizam nastanka kamenaca nije potpuno razjašnjen, ali se zna da je posledica više faktora, a posebno poremećaja odnosa između žučnih soli, holesterola i fosfolipida u žuči. Bolesti i stanja koja dovode do kalkuloze su:

 • Povećana količina holesterola
 • Ishrana pretežno masnom hranom, bogatom holesterolom, kao i ishrana izuzetno siromašna mastima.
 • Zapaljenje žučne kese i žučnih puteva je često udruženo sa kalkulozom.
 • Zastoj žuči
 • Bolesti jetre, koje dovode do promene pH vrednosti žuči
 • Dugotrajni hemolitički procesi u slezini
 • Predispozicija
 • Trudnoća
 • Gojaznost
 • Otežano pražnjenje creva
 • Slabo kretanje

Sastav kamenaca 

Kameci su uglavnom sastavljeni od holesterola i žučnih soli, često sa primesama kalcijuma. 

 • Holesterolski kamenci su najčešći ( 90-95%). Mogu da budu pojedinačni veliki ili brojni sitni. Često imaju jezgro od holesterola i tanak sloj od kalcijuma.
 • Pigmentni su u stvari bilirubinski po sastavu. I oni mogu u svom sastavu da imaju malo kalcijuma. 

Koje su tegobe? 

Oko 50% kamenaca su "mirni", to jest ne daju nikakve simptome ili su simptomi izuzetno blagi. Obično su to pojedinačni kamenci, koji se otkrivaju slučajno pri ultrazvučnom pregledu trbuha. 

Ostali kamenci tzv. "aktivni" daju bilijarne kolike (colica biliaris). To su napadi bola, koji počinju ispod desnog rebarnog luka, šire se u leđa, desnu lopaticu, a često i u desno rame. Nekada se bol širi ka grudima, pa liči na anginozni. Provocirani su masnom hranom, a izazvani su pokretanjem kamenaca. Traju više časova, popuštaju posle tableta ili injekcija spazmolitika. Bol može da bude praćen povraćanjem, koje ne donosi olalšanje. Ako je prisutna i infekcija može da bude povišena temperatura, a takođe i broj leukocita u krvi. Kad se kamen potisne u žučni kanal bol prestaje. Ako se kamen zaglavi na ulasku žučnog kanala u dvanaestopalačno crevo nastaje žutica. 

Komplikacije holelitijaze 

Ako kamen izađe iz žučne kese, na putu do dvanaestopalačnog creva, može da dovede do zapuženja (opstrukcija). Opstrukcija duktusa cistikusa nastaje kada se kamen zaglavi u izvodnom delu žučne kese. Akutna posledica tog zapušenja, ako nije prisutna infekcija, je hydrops vesicae felleae. Žuč iz žučne kese se resorbuje, a ona se puni sekretima sluzokože, širi se i može da potisne kamen dalje dovodeći do pojave žutice. 

Češće je prisutna infekcija i tada je komplikacija akutno ili hronično zapaljenje žučne kese. Akutno zapaljenje žučne kese (cholecistitis acuta ) sa gnojnim bakterijskim procesom, gangrenoznim zapaljenjem, perforacijom (pucanje žučne kese), zapaljenjem trbušne maramice. Hronično zapaljenje ima tendenciju ka razvoju malignog procesa.  

Opstrukcija duktusa holedohusa ima za posledicu pojavu žutice, akutno zapaljenje pankreasa. Vraćanjem infekcije unazad može doći do zapaljenja žučnih kanala u jetri, što za posledicu može da ima cirozu jetre. Opstrukcija creva - zapušenje creva kamenom (bilijarni ileus) nastaje obično pri pucanju žučne kese. Nastaje kada se pojedinačni, veliki, kamen uglavi u lumen creva. 

Dijagnoza 

Dijagnoza se postavlja ultrazvučnim pregledom. Kamenci mogu da se vide i na rendgenu. 

Terapija 

Lečenje je hirurško, odstranjivanjem žučne kese(cholecistectomia). To se može uraditi klasičnom metodom, kada se pravi veći rez ispod desnog rebarnog luka.U poslednje vreme moguća je i laparoskopska operacija, kada se prave 4 mala reza na trbušnom zidu, a pacijent se zadržava u bolnici svega dan - dva. Kod akutnog holecistitisa pre operacije se sprovodi antibiotsko lečenje. Hirurško lečenje se predlaže i kod kamenaca, koji ne daju simptome, jer se u 20% slučajeva javljaju komplikacije. 

Preventiva 

Preventiva je pravilna, raznovrsna ishrana, sa umerenim unosom masti i izbegavanje hrane bogate holesterolom (iznutrice, posebno mozak). Gladovanje ili sasvim mali unos masti, takođe može da dovede do pojave kamena. U tom slučaju se žuč slabo izlučuje u crevo i dolazi do njenog stvrdnjavanja i pojave kamena. Regulišite stolicu unosom hrane bogate dijetnim vlaknima. Bavite se umerenom fizičkom aktivnošću. Ako ste gojazni postepeno smanjite telesnu težinu. Naglo mršavljenje je opasno. Ako imate povišen holesterol, pod kontrolom lekara, normalizujte ga dijetom ili lekovima iz grupe statina. To će vam ujedno biti i preventiva kardiovaskularnih bolesti. 

Da li sa operacijom prestaju tegobe? 

Uglavnom da. Kod nekih bolesnika i posle operacije postoje slične tegobe – postholecistektomični sindrom. Uzrok im je uglavnom van jetre i žučnih puteva. To može da bude posledica hijatus hernije, peptičkog ulkusa (čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu) ili pankreatitisa. U nekim slučajevima može da postoji zaostali kamenac u duktusu cistikusu ili promena na papili Vateri (mesto ulaska žučnog kanala u crevo).