Infekcija helicobacter pylori

Helicobacter pylori je spiralna bakterija nađena na sluzokoži želuca, ranicama u usnoj duplji, zubnim naslagama, pljuvački, stolici. Jedina je bakterija koja može da živi u kiseloj sredini želuca. Ova infekcija je široko rasprostranjena. Kod većine ljudi ne izaziva tegobe, dok kod nekih može da dovede do gastritisa, ulkusne bolesti (čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu), karcinoma i limfoma. Ako se ne leči infekcija, bakterija ostaje u organizmu decenijama, a možda i do kraja života.

Kako se inficiramo ovom bakterijom?

Nezna se tačno koji su putevi prenošenja infekcije. Moguće je prljavim rukama, poljupcem, hranom... Ali to su samo pretpostavke. Najlakše se zaraze mala deca, posebno ona koja žive u kolektivima, spavaju sa roditeljima ili drugom decom ili im majka cuclu stavlja u svoja usta pre nego što im je da.

Klinička slika

Pošto većina zaraženih ne oboli, verovatno je potrebna osetljivost domaćina, da bi došlo do ulkusa, gastritisa ili čak tumora želuca.

Tegobe ne moraju da budu posebno izražene. To su ustvari simptomi izazvanih bolesti. Najstalniji simptom je bol. Često je to tup i ravnomeran . Kod čira na dvanaestopalačnom crevu, bol se javlja 4 - 5 sati posle jela i noću, a ublažava se posle unosa hrane. Bol kod čira na želucu se javlja 2 - 3 sata posle jela i obično se pojačava posle uzimanja hrane. Zato mnogi imaju averziju prema hrani i mršave. Kod čira se bol javlja periodično. Postoje periodi sa izaženim tegobama, koje smenjuju periodi bez tegoba, kada bolesnik može sve da jede. Bol prate podrigivanje, gorušica, osećaj mučnine, a nekad i povraćanje.

Dijagnoza

Pri gastroskopiji se ciljano uzima uzorak, da bi se pregledao brzim ureaza testom, histološkim pregledom ili kulturom. Pregledom krvi i pljuvačke se otkrivaju antitela na bakteriju H. pylori (ova metoda se ne koristi ako je već sprovođena terapija). Pregled daha najčešće se sprovodi nakon lečenja, radi provere uspešnosti terapije, ali i u dijagnostičke svrhe. Zove se urea izdisajni test (Urea Breath Test - UBT). U stolici može da se utvrdi prisustvo bakterije.

Terapija

U lečenju se koriste tri grupe lekova: lekovi koji uništavaju uzročnika (H.pylori), smanjuju kiselost želuca i oblažu želučanu sluzokožu zaštitnim slojem. H. pylori se uništava antibioticima. Obično se kombinuju dva antibiotika npr. azitromicin i amoksicilin. S obzirom na kiselu sredinu u kojoj bakterija živi treba uticati i na manjenje lučenja kiseline. Na tržištu se nalaze dve grupe lekova za smanjivane želučane kiselosti: H2 - antagonisti (famotidin, ranitidin, cimetidin) i inhibitori protonske pumpe (omeprazol, pantoprazol, lansoprazol). Antacidi se koriste za uklanjanje simptoma oboljenja i kao pomoćna terapija.

Trenutno je najpouzdanija tzv. trostruka terapija s dva antibiotika protiv H. pylori u kombinaciji s lekom koji blokira lučenje kiseline ili s protektivom (npr. azitromicin + amoksicilin + omeprazol). Tako se ublažavaju simptomi čira, eliminiše njegov uzročnik i u više od 90% slučajeva sprečava ponovna pojava bolesti (recidiv). Provera dejstva lekova na H. pylori vrši se endoskopskim pregledom ili pregledom daha 4 nedelje nakon sprovedene terapije.