Zapaljenje gušterače - Akutni pankreatitis

Akutni pankreatitis je bolest kod koje gušterača «sama sebe vari» (autodigestija).To je akutno zapaljenje gušterače kod koga njeni enzimi vrše razlaganu okolnog tkiva. 

 

Uzrok

Dva najčešća uzroka su alkoholizam i kamen u žučnim putevima.

  • Alkoholizam je veoma čest uzrok pankreatitisa. I to više kod muškaraca (60%). U poslednje vreme raste alkoholni pankreatitis, jer je i alkoholizam u porastu.
  • Žučni kamenci su češći uzrok pankreatitisa kod žena (70%) nego kod muškaraca. U poslednje vreme se smanjuje učestalos ovog uzroka jer se boleasti žučnih puteva sve bolje leče.
  • Opstrukcija (zapušenje) izvodnih kanala pankreasa.
  • Različite promene na dvanaestopalačnom crevu.
  • Infekcije.
  • Lekovi, pre svega kortikosteroidi, azatioprim i diuretici.

Tegobe

Najstalnija tegoba je intenzivan bol, koji se javlja 6 - 10 sati posle jako masnog obroka, koji je zaliven alkoholom ili samo posle unosa veće količine alkohola. Bol počinje naglo, izuzetmo je jak, nekad nepodnošljiv. Oseća se u čašici i širi se u vidu pojasa, jači je kada bolesnik leži na leđima, a slabiji ako sedne ili se nagne naapred. Bol može da se širi prema pupku, leđima, desnoj lopatici ili karlici. Prate ga mučnina i povraćanje različitog intenziteta. Povraćanje je uporno i obilno i ne donosi olakšanje bolesniku. Telesna temperatura može da bude umereno do znatno uvećana. Može da se razvije šok (bleda koža, hladan znoj, pad pritiska, slab puls, teško disanje, modrilo).

Dijagnoza

Dijagnoza se postavlja na osnovu prisutnih tegoba i povećenja amilaze u serumu(utrostručuje se). Leukociti su povišeni, a nekada i glukoza. Ultrazvučni pregled trbuha i CT doprinose pouzdanoj dijagnozi. 

Prognoza bolesti

Većina bolesnika ozdravi za 7 dana. U težim slučajevima može doći do ozbiljnih komplikacija, pa čak i do smrti. Tada može da se javi krvarenje, apsces, nekroza, insuficijencija srca, pluća ili bubrega.

Terapija

Bolesnik ne unosi hranu i tečnost preko usta, već se oni daju intravenski. Blokatori H2 receptora se daju intravenski, a zbog jakog bola i analgetici. Ako je uzrok pankreatitisa infekcija daju se antibiotici, obično cefalosporini. Ako je pankreatitis izazvan zapušenjem žučnim kamenom inretveniše se endoskopski ili hirurški.