Skriveni testisi - Kriptorhizam

Kriptorhizam je poremećaj u kome se testis ne nalazi u skrotumu (mošnice). U osmom mesecu razvoja embriona, testisi se spuštaju iz trbušne duplje u skrotum. U 5% novorođenčadi testisi se ne nalaze u skrotumu. Kod neke dece testisi se spuste u prvim godinama života ili na početku puberteta. To se dešava sa testisima koji se nalaze blizu skprotuma i pokretni su.

Gde se nalaze skriveni testisi? 

Mogu da se nalaze u trbuhu u visni krsta, u donjem delu trbuha, u preponama ili ispred skrotuma. Ako pri spuštanju testis skrene sa puta, može da se nađe ispred penisa ili na butini. 

Šta se dešava sa skrivenim testisima? 

Ako su nisko postavljeni, testisi se do puberteta uglavnom normalno razvijaju. Ako spontano ili operativno ne siđu, u pubertetu dolazi do njihovog potpuzakržljavanja i ne atrofije. U nekim slučajevima i pre puberteta jedan ili oba testisa mogu da zakržljaju. Bez obzira što većina testisa siđe u skrotum u toku puberteta, da bi bili sposobni za normalno stvaranje spermatozoida i da nebi došlo do komplikacija, moraju da se spuste pre toga. Skriveni testisi su podložni zapaljenju i naročito su skloni razvijanju tumora. Tumor može da nastane ako testis ostane negde van skrotuma ili ako siđe posle šeste godine. Zato operaciju treba izvršiti pre šeste godine života. 

Simptomi kriptorhizma 

Kriptorhizam obično ide sa potpuno normalnim genitalnim i uopšte telesnim razvojem, pogotovu ako nije sišao samo jedan testis. Međutim, kao prateći poremećaji mogu ići hipospadija (spoljašnji otvor mokraćne cevi se ne nalazi na vrhu penisa), nedovoljno razvijen penis ili kod obostranog kriptorhizma, može postojati hipogonadizam (opšta nerazvijenost polnih organa). 

Dijagnoza kriptorhizma 

Dijagnoza se postavlja na osnovu pregleda. Ako testisa nema u skrotumu može da se napipa u preponskom kanalu. Dečak treba da se napne i da kašlje. Tada testis može da siđe u skrotum, što znači da je blizu i da je pokretan. Nekada i roditelji primete da se testis ponekad nalazi u skrotumu. Ako testis ne može da se napipa pretpostavlja se da se nalazi u trbušnoj duplji. 

Terapija kriptorhizma 

Lečenje je hirurško, hormonsko i kombinovano. Hirurško lečenje se sastoji u oslobađanju testisa od okoline i njegovom spuštanju u testise. Operacija se vrši u ranom detinjstvu ako uz kriptorhizam postoji i urođena ingvinalna hernija (preponska kila). Nešto kasnije, a pre šeste godine, ako su testisi nepokretni i zaostaju u razvoju. Samo kod testisa koji se nalaze nisko, ispred skrotuma i pokretni su, može da se čeka do puberteta, pa ako se spontano ne spuste da se to uradi operativno. Ako se testisi ne spuste do puberteta onda se vade, jer njihov ostanak može da dovede do tumora. 

Hormonsko lečenje kriptorhizma se sprovodi pre puberteta, obično oko desete godine. Daju se hormoni prednjeg režnja hipofize tokom više meseci.