Hronično zapaljenje bešike - Cistitis hronica

Zapaljenje bešike koje se ponavlja predstavlja hronični proces. Javlja se kao relaps i reinfekcija.

Relaps je obnova zapaljenja istom bakterijom, koje se javlja unutar 3 nedelje od izlečenja predhodnog. On znači da je lečenje bilo neuspešno, a češće se javlja kod kamena u bubregu, policističnih bubrega i vraćanja mokraće iz bešike u uretere (refluks).

Reinfekcija je ponovljena infekcija drugim izazivačem. Obično se javlja 6 nedelja posle izlečenja predhodnog zapaljenja. Ukazuje na slabost odbrambenih mehanizama organizma.

Tegobe kod hroničnog cistitisa

Glavne tegobe su učestalo i bolno mokrenje, krv u mokraći i osećaj nelagodnosti iznad stidne kosti. Mokraća ima neprijatan miris. Znači, tegobe su iste kao kod akutnog zapaljenja, s'tim da intenzitet tegoba može da bude različit.

Kod muškaraca infekcije nastaju bakterijama koje dospevaju iz prostate ili bubrega. Najčešći izazivač je Proteus. Kod muškaraca mlađih od 50 godina povećani rizik od infekcije je vezan za analni seks i seksualni odnos sa ženom koja ima bakterijsku infekciju. Kod muškaraca koji nemaju ove faktore rizika, a infekcije im se ponavljaju treba obavezno sprovesti detaljno urološko ispitivanje. Tada se nađe uzrok hroničnog zapaljenja, koji je najčešće kamen u prostati ili zapaljenjsko žarište u njoj.

Terapija

Lečenje se sprovodi Baktrimom, Nitrofurantoinom ili Cefaleksinom. Kada se dobije rezultat urinokulture nastavlja se lečenjem odgovarajućim antibiotikom. Terapija traje 10 do 14 dana.