Neplodnost muškarca

Neplodnost muškarca je uzrok steriliteta u 40% brakova. Za bračni sterilitet su žene odgovorne u 40% slučajeva, a u 20% postoje istovremeno razlozi za sterilitet i kod muškarca i žene.

 Uzroci neplodnosti muškarca

Neplodnost muškarca može biti posledica ranije preležanih bolesti, kao što su zauške (parotitis) i gonoreja. Prisutan ili ranije izlečen kriptorhizam, tuberkuloza testisa ili epididimisa, operacija preponske kile i nepravilnosti u smislu hipospaduje i epispadije mogu biti uzrok steriliteta.

Za ocenu plodnosti muškarca veoma je bitan pregled sperme. Ocenjuje se njena količina, izgled, viskoznost, miris, hemijska reakcija, izgled, broj i pokretljivost spermatozoida.

Zdrav čovek u jednom ejakulatu izbaci 2 – 5ccm sperme.To je beličasta, neprozirna, viskozna tečnost, otužnog mirisa i slabo alkalne reakcije.Čine je spermatozoidi nastali u testisima i semena tečnost koja se stvara u prostati i semenim kesicama. Normalno u 1ccm ima 80 – 100 000 000 spermatozoida.

Uzroci za neplodnost od strane spermatozoida i sperme su:

 • Aspermija je stanje potpunog nedostatka sperme pri doživljavanju orgazma.Ona predstavlja apsolutni razlog neplodnosti.
 • Oligospermija je smanjen broj spermatozoida ispod 60 000 000 u 1ccm.Ako je smanjenje jače izraženo i trajno može biti uzrok relativne neplodnosti.
 • Azospermija je stanje potpunog nedostatka spermatozoida u spermi.
 • Nekrospermija je prisustvo nepokretnih i mrtvih spermatozoida.
 • Astenospermija je stanje smanjene pokretljivosti spermatozoida.
 • Procenat nenormalnih oblika spermatozoda veći od 20% je moguć uzrok steriliteta.
 • Polispermija je stanje povećanog broja spermatozoida preko120 000 000 i može biti uzrok steriliteta.
 • Promenjena reakcija sperme, koja je inače slabo alkalna i promenjena viskoznost sperme takođe mogu biti razlog neplodnosti.

Samo na osnovu jednog nepovoljnog spermograma ne može se izvesti zaključak o neplodnosti muškarca. Treba izvršiti pregled sperme bar tri puta u razmaku od mesec dana. Ako je broj spermatozoida mali, a njihova pokretljivost slaba, to može biti razlog relativne neplodnosti muškarca. O apsolutnoj neplodnosti muškarca se ne može govoriti dok god postoji bar jedan pokretan spermatozoid.

Dešava se ponekad da vaginalni sekret i cervikalna sluz brzo umrtvljuju spermatozoide uopšte ili jedne određene osobe. Zato se vrši postkoitalni test, koji pokazuje da li postoji neslaganje između sperme i vaginalnog sekreta. Do 12 sati posle seksualnog odnosa pregleda se u vaginalnom sekretu pokretljivost i vitalnost spermatozoida(njihova sposobnost za oplodnju).

Terapija neplodnosti

 • Lečenje lekovima - Gonadotropini, bromkriptin, androgeni, glukokortikoidi, antibiotici...
 • Hirurško lečenje - Operacija varikokele, kriptorhizma, anastomoze i dr.
 • Veštačka oplodnja