Hronični nebakterijski prostatitis

Hronični nebakterijski prostatitis, čest oblik prostatitisa, se ispoljava bolom, nelagodnošku, ponekad poremećajem mokrenja ili seksualne funkcije, a nijedan poznati uzročnik ne može da se poveže sa ovim iritantnim oboljenjem.

Uzrok bolesti

Nijedan poznati uzročnik infekcije ne može da se identifikuje. Postoji mišljrenje da je bolest autoimuna, ali nema sigurnih dokaza. 

Simptomi 

Kod većine bolenika dominira bol. Obično nije jak, tup je, neprijatan, iritira i brine bolesnika. Javlja se u donjem delu trbuha, testisima, preponama, međici (između skrotuma i anusa), penisu ili krstima... Bolesnik ima neprijatan osećaj iza stidne kosti, prema debelom crevu, testisima, preponama, ka butinama... Tegobe se pojačavaju pri zamoru, dužem stajanju ili sedenju. 

Mokrenje ne mora da bude poremećeno. Povremeno može da bude učestalo, posebno noću i otežano. Bolesnici mogu da imaju neprijatan osećaj hladnoće u donjem delu trbuha i polnim organima. Izuzetno retko se javlja krv u mokraći ili spermi. 

Sve tegobe su čas jače, čas slabije. Uz to dolaze poremećaji u seksualnoj sveri. Potencija može da bude oslabljena u manjoj ili većoj meri. Impotencija može da bude u vezi sa prostatitisom ili da ima drugi uzrok. Ipak je najčešće posledica bolesnikove brige i fiksiranosti za sve što se dešava u toj sveri. Neki se žale na bol tokom seksualnog odnosa, prilikom ejakulacije ili nakon nje. Bolesnik postaje opterećen tegobama, pojačava ih i stalno zahteva energično lečenje. 

Dijagnoza 

Digitalnim pregledom (prstom kroz debelo crevo) pipa se normalna, bezbolna ili lako osetljiva prostata. Pri običnom pregledu urina ne nalaze se ni bakterije ni leukociti. Njih nema ni u ejakulatu, niti se pregledom brisa mokraćne cevi nalaze poznati izazivači infekcije. Urinokultura može ponekad da pokaže prisustvo malog broja bakterija, ali one nisu uzrok prostatitisa. Primena antibiotika po rezultatu antibiograma može da ulaži ili ukloni tegobe na neko vreme, ali ne dovodi do izlečenja. Ako je zlezda malo uvećana praćenjem se ne uočava pogoršanje. PSA je normalan, kao i ultrazvučni pregled organa male karlice. 

Lečenje 

Antibiotici ponekad privremeno pomažu, a nekad ni malo. Ako su primenjivani u početku bolesti na njima ne treba insistirati. U svakom slučaju ne davati ih dugo. Mogu da se koriste antizapaljenjski lekovi (nesteroidni antireumatici). Primena kortikosteroida i imunosupresivnih lekova može biti od koristi, jer su u ejakulatu pronađene povišene vrednosti citokina koje se snižavaju primenom ovih lekova. 

Od lekova mnogo je važnije opuštanje, odmor, izbegavanje težeg fizičkog rada, dugotrajnog sedenja i stajanja, vožnje bicikla. Potrebno je da se izbegavaju jaki začini, kafa i alkohol, jer pojačavaju tegobe. Topla kupanja posebno pomažu. Seksualna aktivnost je dozvoljena i uglavnom ne pojačava tegobe, mada to nije slučaj kod pojedinih muškaraca. Jaki seksualni nadražaji mogu da pojačaju tegobe. 

Ne retko bezuspešni pokušaji izlečenja antibioticima uznemire bolesnika, dovedu do gubitka nade, pa čak i do depresije. Njima treba da se objasni bezopasnost bolesti. Ona nije praćena komplikacijama kao bakterijski prostatitis, niti vodi u rak.