Amenoreja ovarijalnog porekla

Jajnik može da bude krivac za izostanak menstruacije - amenoreju. Amenoreja može da bude posledica kako niskog nivoa polnih hormona, tako i visokog. 

Ako nivo polnih hormona nikada nije bio normalan devojčica ne dobija menstruaciju. To stanje se naziva primarna amenoreja. Kod sekundarne amenoreje žena je imala menstruaciju, a kasnije je došlo do hormonskog disbalansa. 

Hipohormonska amenoreja

Veoma retko devojčica nema jajnike. Potpun nedostatak ovih žlezda je agenezija jajnika. Jajnici mogu da budu prisutni kao trake vezivnog tkiva bez sposobnosti da proizvode hormone - disgenezija jajnika. Sreće se kod Turnerov-og sindroma. Osobe sa ovim sindromom su niske. Zbog nedostatka polnih hormona, posebno estrogena, seksualne sekundarne karakteristike (dlakavost stidnog i pazušnog predela i dojke) su slabije razvijene. Imaju neobičan vrat koji zbog razvučene kože liči na pelerinu. Ove devojčice ne dobijaju menstruaciju (primatna amenoreja). U mokraći imaju povišen FSH i snižen 17-ketosteroid. 

Funkcija jajnika može da bude smanjena autoimunim zapaljenjem, virusnim zapaljenjem, citostaticima ili je posledica nasleđa. Jajnici luče nedovoljno estrogena, izostaje ovulacija, ne stvara se žuto telo i nedostaje progesteron. Hipofiza luči više gonadotropnih hormona (FSH i LH) koji ne mogu da pokrenu lučenje hormona u jajniku i dovedu do menstruacije. Kod ovih žena može da se javi prevremeni klimaks. 

Hiperhormonska amenoreja

Menstruacija može da izostane zbog pojačanog i produženog lučenja estradiola i progesterona. Amenoreja je posledica formiranja folikulinske i luteinske ciste. Prolazi bez lečenja. Izostanak menstruacije može da bude posledica tumora jajnika, te svaka amenoreja zahteva ginekološki pregled. Hiperhormonska amenoreja može da bude posledica pojačanog lučenja androgenih hormona u jajniku. 

Stein-Leventalov sindrom je retko stanje koje se karakteriše jednostranim ili obostranim policističnim jajnikom, poremećajem menstrualnog ciklusa i sterilitetom. Periodi bez menstruacije se smenjuju sa periodima neurednog krvarenja (oligomenoreja). Kod žene se javlja pojačana dlakavost nausnica i brace, maljavost dojki, kosmatost stidnog predela je muškog tipa - dlakavost se produžava ka pupku. Izmenjen izgled žene - maskulinizacija je posledica povišenog lučenja androgenih hormona u jajnicima i nadbubrežnoj žlezdi. Osnovni poremećaj je lučenje estrogena uvek u istom nivou. Normalno se njegova vrednost ciklično menja zavisno od faze menstrualnog ciklusa. Bolest se leči klomifenom ili klinastom resekcijom jajnika.