Amenoreja hipofiznog porekla

Izostanak menstruacije - amenoreja može da bude posledica poremećaja na nivou hipofize. 

Amenoreja hipofiznog porekla nastaje zbog tumora hipofize, nerazvijenosti ove žlezde (aplazija hipofize), njenog oštećenja različitim bolestima (zapaljenje, tuberkuloza, sifilis, sarkoidoza..), povrede (trauma, zračenje, operacija) ili zbog vaskularnih poremećaja (karotidna aneurizma i postpartalna nekoroza). Najčešće se javlja kao jedan od simptoma u okviru insuficijencije hipofize. 

Oštećena hipofiza luči manje gonadotropnih hormona ili ih uopšte ne luči. Gonadotropni hormoni (FSH i LH) utiču na stvaranje polnih hormona (estriola i estradiola) koji regulišu menstrualni ciklus. Nedostatak gonadotropina izaziva smanjenu aktivnost jajnika što se ispoljava kao amenoreja i sterilitet. 

Kod primarne amenoreje devojka nikada nije imala menstruaciju. Primarna amenoreja hipofiznog porekla nastaje zbog hipofiznog infantilizma. Hiperprolaktinemija je redak uzrok primarne amenoreje. 

Ako se amenoreja javila kod žene koja je ranije imala menstruaciju - sekundarna amenoreja, uzrok može da bude Simondsova bolest, hiperprolaktinemija, akromegalija ili Šihanov sindrom. 

Hipopituitarizam je smanjena funkcija hipofize (njenog prednjeg režnja). Ako nedostaju svi hormoni hipofize osim amenoreje javlja se poremećaj rada štitne i nadbubrežne žlezde. Ako nedostaju samo gonadotropini (FSH i LH) javlja se samo poremećaj rada jajnika. To je izolovani hipopituitarizam. 

Hipopituitarizam koji nastaje u dečijem uzrastu zove se nanosomija pituitarija ili hipofizni infantilizam. Najpre se primećuje da devojčica zaostaje u rastu, a kasnije da se javlja pubertet - nema sekundarnih seksualnih karakteristika, polne žlezde su nerazvijene i nema menstruacije. Osim gonadotropina nedostaju i drugi tropni hormoni te se razvija hipotireoza. Ako se bolest ne leči devojčica ostaje patuljastog rasta. 

Ako se hipopituitarizam javi u odraslom dobu zove se Simmondsova bolest ili Simmondsova kaheksija zato što su bolesnice jako mršave. One su trome, umorne, zimogrožljive, imaju hladnu i hrapavu kožu, gube menstruaciju i dlakavost u stidnom i pazušnom predelu. 

Sheehanov sindrom je teško oštećenje hiporfize (postpartalna nekroza) nastalo zbog tromboze krvnih sudova koji je ishranjuju. Javlja se kod žena koje su imale težak porođaj ili poodmakli pobačaj uz obilno krvarenje. Porodilja nema mleko, ne dobija menstruaciju, nema libido. Kasnije dolazi do smanjenja polnih organa, gubitka dlakavosti stidnog i pazušnog predela. Žena je slabije pokretna, blede otečene kože, deluje ravnodušno. 

Hiperprolaktinemija: ne retko povišen prolaktin dovodi do amenoreje. To se najčešće javlja kao posledica tumora prolaktinoma. Nekada žene nemaju amenoreju već oligomenoreju i/ili cikluse bez ovulacije tako da ne mogu da zatrudne. Osim amenoreje žena može da ima smanjenu seksualnu želju (pad libida), suvoću vagine, a kasnije osteoporozu. Retko može da ima akne, masnu kožu i kosu i pojačanu dlakavost muškog tipa. 

Akromegalija: kod ove bolesti postoji pojačano lučenje hormona rasta, najčešće od strane tumora prednjeg režnja hipofize. Amenoreja se javlja zbog pritiska tumora na ćelije koje poizvode gonadotropine. Nekada je posledica pojačanog prolaktina koji se sreće kod 20 do 30% osoba sa akromegalijom. 

Amenoreja hipofiznog porekla se leči lečenjem osnovne bolesti i nadoknadom hormona.