Kamen u žučnoj kesi u trudnoći

 
U trudnoći lako dolazi do stvaranja kamena u žučnoj kesi. Žučni kamenci su najčešći uzrok pankreatitisa u trudnoći.

Učestalost 

Veliki procenat žena (oko 31%) tokom trudnoće dobija pesak ili mulj u žučnoj kesi, a kod nekih od njih formiraju se i novi kamenci. Kritičan period za nastanak kamena je drugo i treće tromesečje trudnoće i period nakon porođaja. Operacija kamena u žuči je, posle operacije slepog creva, najčešća operacija tokom trudnoće.  
 
Nije tačno poznat uzrok sklonosti trudnica ka stvaranju kamena u žuči. Pretpostavlja se da ima uticaja otežano oticanje žuči iz žučne kese, zastoj žuči i veća sposobnost zgušnjavanja žuči. Kao i van trudnoće može uticati naglo dobijanje na težini ili gladovanje. 

Tegobe  

Tegobe su slične kao i van trudnoće. Javlja se bol ispod desnog rebarnog luka, koji se može širiti u leđa i desnu lopaticu, kao i bol u čašici. Bol može biti praćen povraćanjem, koje ne donosi olakšanje. Žučni napad je izazvan pokretanjem kamenaca i obično je provociran masnom hranom. 
 
Ako je prisutna infekcija može se javiti groznica i povišena telesna temperatura. U trudnoći leukociti u krvi su normalno malo povišeni, a sa infekcijom dolazi do još većeg rasta. Bol može spontano prestati ili uz korisćenje dozvoljenih analgetika. U trudnoći formirani kamenci ne moraju da daju nikakve tegobe. To su takozvani mirni kamenci.  
 
Ukoliko se kamen zaglavi u žučnom kanalu može doći do pojave žutice. Ponekad se kao komplikacija javlja zapaljenje pankreasa sa jakim bolom u čašici, koji se širi u vidu pojasa, povraćanjem i povišenom temperaturom.   

Lečenje  

Prevencija žučnih napada se sastoji u izbegavanju preobilnih obroka, masne hrane i veće količine kafe. Kod jačih napada, praćenih povraćanjem i temperaturom vrši se nadoknada tečnosti i koriste se antibiotici. Ako se pojavi žutica radi se endoskopska retrogradna holangiopankreatografija.  
 
Hiruško odstranjivanje žučne kese tokom trudnoće se vrši samo ako su tegobe dugotrajne ili se često ponavljaju, trudnica gubi na težini i ne podnosi hranu. Najbolje vreme za operacija je drugo tromesečje. Ona se vrši samo kod 0,1% trudnica sa tegobama.