Rubeola i trudnoća

Rubeola, zarazna, veoma laka bolest, kod trudnica može da dovede do spontanog pobačaja ili oštećenja ploda. Kod deteta se tada može javiti psihička zaostalost, srčana mana, katarakta, gluvoća, deformacija ušne školjke...

Ko oboljeva od rubeole

To su ospe ili boginje koje se najčešće javljaju u zimu i na proleće. Oboljevaju bebe do godinu dana i nevakcinisane osobe. Veći rizik da obole imaju i osobe vakcinisane pre 1986. godine, s obirom da se tada koristila vakcina koja u nekim slučajevima nije davala dugotrajnu zaštitu.  

Vakcina protiv rubeole

Deca se vakcinišu protiv rubeole između 11. i 15. meseca života. Revakcinacija se vrši u dvanaestoj godini. To je ujedno vakcina portiv tri bolesti: rubeole, malih boginja i velikog kašlja. Vakcina sadrži živi virus protiv rubeole i zato se trudnice nesmeju vakcinisati. 

Da li mogu oboleti vakcinisane osobe 

Moguće je, mada se to retko dešava. Mali broj vakcinisanih osoba ne prizvede dovoljan broj antitela ili se njihov broj vremenom smanjuje. Otpornost na rubeolu može da se testira. Krvni test detektuje antitela protiv virusa rubeole. Ako je test negativan osoba nema antitela (nije vakcinisana i nije prebolela rubeolu) ili je broj antitela toliko nizak da se ne može detektovati.  

Preporučuje se vakcinacija osoba kod kojih je test na antitela rubeole negativan. Žene koje planiraju trudnoću bi trebale da se vakcinišu najmanje tri meseca pre trudnoće. To je vreme potrebno da se razvij imunitet. U trudnoći se ne vrši vakcinacija. 

Rubeola u trudnoći

Ako trudnica oboli od rubeole može doći do pobačaja, prevremenog porođaja, rođenja mrtvog deteta ili deteta sa anomalijama. Naravno, može da se rodi sasvim normalno dete. Rizik da se rodi dete sa anomalijom zavisi od starosti trudnoće. Veoma je visok u ranoj trudnoći (prvo tromesećje) i smanjuje se sa starošću trudnoće. Nakon 16. nedelje se znatno smanjuje da bi nakon 20. bio sasvim mali.  

Ako je majka imala antitela protiv virusa rubeole, ali je njihov nivo bio nizak tako da je došlo do bolesti (reinfekcija rubeolom) infekcija se retko prenosi na plod. 

Kod infekcije u trudnoći virus napada i plod, te može da se razvije kongenitalna rubeola. Beba koja je zajedno sa majkom bolovala od rubeole može da ima neku malformaciju.  

Manifestacije rubeole kod deteta

Neke posledice infekcije ploda rubeoom su prolazne. Tako se kod novorođenčeta mogu javiti povećanje slezine, jetre i limfnih žlezda, smanjenje broja trombocita i povećanje bilirubina, zatim zapaljenje mozga i moždanica, promene na kostima, EEG promene. Retko se javljaju zapaljenje srčanog mišića, jetre, pluća i malokrvnost (hemolitična anemija). 

Neke posledice mogu biti trajne: srčane mane (otvoren duktus arteriozus i foramen ovale, stenoza plućne arterije), katarakta, promene na očima u smislu retinopatije, gluvoća i mala lobanja (mikrocefalija). Kasnije se uočava zastoj u rastu, glaukom, kalcifikacije u mozgu, suženje bubrežne arterije, nenormalna građa zuba i konvulzije. Tokom razvoja deteta mogu se uočiti mentalna retadrdacija, mlitavost (hipotonija), poremećaji ponašanja i retko autizam. 

Šta učiniti kod rubeole u trudnoći

Oboleli od rubeole je zarazan nekoliko dana pre no što dobije ospice i sedam dana nakon toga. Ima blagu kijavicu, a zarazu širi govorom, kašljem i kijanjem. Ako je žena bila u kontaktu sa takvom osobom može sumnjati da je dobila rubeolu. To se može proveriti testom krvi na antitela rubeole. Nalaz antitela ne znači da je trudnica obolela, jer su antitela prisutna kod osoba koje su ranije preležale bolest ili su vakcinisane. Bolest se dijagnostikuje nalazom porasta antitela (IgG) nakon dve i četiri nedelje.  

Ako se rubeola dijagnostikuje u ranoj trudnoći lekar će upoznati trudnicu sa rizikom, a na njoj je da odluči da li će zadržati trudnoću ili će je prekinuti. Ako žena želi da zadrži trudnoću može primiti injekciju imunoglobulina. To nije apsolutna zaštita ploda, ali može smanjiti rizik.  

Lečenje i preventiva

Nije poznat način lečenja rubeole. Zato se treba osloniti na preventivu. Trudnica treba da izbegava osobe koje imaju rubeolu, kao i one koji su bili u kontaktu sa obolelima. Potrebno je da izbegava obolele od bilo koje bolesti, a posebno kijavice, jer rubeola njom počinje.  

Deca i ostali ukućani, ako nisu stekli imunitet prema rubeoli, treba da se vakcinišu. Žena koja planira trudnoću treba da proveri svoj imunitet prema ovoj bolesti i po potrebi da se vakciniše.