Obilna menstruacija (hipermenoreja, menoragija)

Malo je žena koje bar nekada u životu nisu imale obilnu menstruaciju, a nekima je takva skoro svakog meseca. Iako je najčešća kod mladih devojaka i pred menopauzu, može se javiti u bilo kom periodu života žene.

Šta je hipermenoreja

Pitanje je šta je obilna menstruacija, jer je to subjektivna stvar. Ako krvarenje traje duže od sedam dana, a uz to je gubitak krvi veliki, menstruacija se može označiti kao hipermenoreja (hypermenrrhoe ili menorrhagia). I menstruacija kraća od sedam dana kojom se izgubi više od 80ml krvi predstavlja obilnu menstruaciju. Žena teško može da izmeri količinu izgubljene krvi, ali ako natopi više od jednog uložka za sat vremena ili ako mora da stavi dva ulozka od jednom ili da ga menja noću, ako je krvarenje sa većim ugrušcima i ako joj menstruacija remeti svakodnevne aktivnosti, svakako se radi o hipermenoreji. 

Uzrok obilne menstruacije

Najčešće su obilne menstruacije posledica hormonske neravnoteže ili mioma materice (80%).

  • Hormonska neravnoteža je najčešća na početku i na kraju reproduktivnog perioda žene. Ravnoteža između hormona estrogena i progesterona omogućuje rast sluzokože materice (endometrijum) do određenog nivoa. Ako ne dođe do trudnoće sluzokoža se sljušti i nastupa mestruacija. Zadeblja li se endometrijum više nastupiće obolnije krvarenje. Kod neravnomernog ljuštenja sluzokože krvarenje je, takođe, produženo.
  • Miom je benigni tumor materice, relativno čest, koji može dovesti do obilnog i produženog krvarenja.
  • Zapaljenja endometrijuma, janika i jajovoda takođe mogu biti uzrok obilne menstruacije.
  • Hipotireoza (smanjena funkcija štitne žlezde) može dovesti do poremeđaja hormonske ravnoteže i posledične hipermenoreje.
  • Obilno krvarenje koje se javlja nešto kasnije od očekivane menstruacije može biti posledica ranog spontanog pobačaja. Ako je pobačaj kompletan tj. sa menstrualnom krvlju je izbačen ceo zametak, krvarenje spontano prestaje. Ako nije kompletan mora se uraditi revizija materične šupljine (kiretaža).
  • Ostali uzroci menoragije mogu biti polipi, ciste na jajnicima, disfunkcija jajnika, endometrioza, intrauterinski ulošci (spirala), komplikacije u trudnoći, rak i neki lekovi.  

Dijagnoza 

Dijagnoza se postavlja na osnovu opisa krvarenja, ginekološkog pregleda, preleda vaginalnog sekreta i PAPA testa, kompletne krvne slike, vremena krvarenja i koagulacije krvi, broja trombocita i brzine sedimentacije eritrocita, kao i hormona štitne žlezde. U otkrivanju uzroka mnogo može pomoći ultrazvuk (UZ). U slučaju sumnje na karcinom cerviksa ili endometrijuma ponekad je potrebna biopsija cerviksa i eksplorativna kiretaža posebno cerviksa a posebno endometrijuma. 

Komplikacije

Hipermenoreja je najčešći uzročnik anemije kod žena. To je anemija nastala zbog nedovoljne količine gvožđa u organizmu. Iako nepravilna ishrana ili česte i rigorozne dijete mogu biti uzrok ove vrste anemije, obilne menstruacije pogoršavaju stanje. Malokrvnost izaziva slabost i umor, a u težim slučajevima i ubrzan puls, zujanje u ušima, glavobolju i smanjenje otpornosti organizma. Obilno krvarenje je često praćeno menstrualnim grčevima. Nekada su bolovi tako teški da remete svakodnevnu aktivnost. Mnoga stanja povezana sa nepravilnostima u menstrualnom ciklusu, uključujući obilno krvarenje, miome, poremećaje u radu jajnika i endometriozu mogu doprineti neplodnosti kod žena. 

Lečenje

Kod mladih devojaka koje nemaju patološke promene na materici koriste se kombinomani hormonski preparati sastavljeni od estrogena i progesterona (kontraceptivne pilule) što za par meseci dovodi do normalizacije ciklusa. Nekada se koristi najpre jedan, a zatim drugi hormon. U koliko žena ne može ili ne želi da koristi hormonske preparate mogu se primeniti i drugi lekovi. Ako je nepravilno krvarenje izazvano smanjenom funkcijom štitne žlezde, započinje se lečenje tiroidnim hormonima. Zbog prateće anemije koristi se gvožđe.

Kada se obilno krvarenje ne može smanjiti hormonskim preparatima neophodno je da se uradi eksplorativna kiretaža. Ona je neophodna da bi se utvrdilo da li je obilno krvarenje posledica raka. Ujedno predstavlja i terapiju, jer se njom sluzokoža pravilno sljušti, tako da se krvarenje smanjuje.

Ono što vi možete sami učiniti je da se dovoljno odmarate, ako vam hipermenoreja ometa uobičajeni raspored. Ako imate jake bolove izbjegavajte aspirin, jer on smanjuje koagulaciju krvi pa može pojačati krvarenje.