Zapaljenje debelog creva, ulcerozni kolitis i trudnoća

 Mnoge mlade žene koje boluju od ulceroznog kolitisa brinu da li će bolest i terapija koju koriste loše uticati na plod, da li će trudnoća pogoršati bolest, da li trebaju da koriguju svoju terapiju. Uz savremenu terapiju, dobro izbalansiranu ishranu, žene koje boluju od ove inflamatorne bolesti mogu da rode potpuno zdravo dete, a da ne naruše svoje zdravlje.

Žene obolele od ulceroznog kolitisa su podjednako plodne kao i zdrave žene. U koliko su imale operaciju kojom je odstranjen deo ili celo debelo crevo, plodnost može biti umanjena nekoliko nedelja ili meseci. Kod nekih žena ona trajno može biti malo umanjena. Tokom aktivne faze bolesti plodnost je obično smanjena. Na taj način priroda želi obezbediti trudnoću u vreme kada je organizam najspremniji za to. 

Žene koje zatrudne u remisji tj. periodu kada bolest miruje, u proseku imaju istu trudnoću kao zdrave. Malformacije ploda se javljaju u istom procentu kao i kod zdravih. Zato trudnoću treba planirati uz konsiltaciju sa gastroenterologom. Ako do začeća dođe u periodu aktivne bolesti udvostručuje se rizik pobačaja, prevremenog porođaja i drugih komplikacija u odnosu na začeće u remisiji ili periodu blage faze bolesti. 

Ako je neophodna operacija uraditi je pre planirane trudnoće. Takođe pre toga treba sanirati aktivnu fazu bolesti. Preporučuje se ženama da nakon većih operacija godinu dana ne zatrudne. Kod tih žena se nešto češće sreće prevremeni porođaj. 

U oko 30% žena koje zatrudne u periodu remisije tokom trudnoće dolazi do pogoršanja bolesti, najčešće tokom prvog tromesečja, manje tokom drugog, a najmanje u trećem i u periodu babinja. Pod uticajem terapije tegobe se mogu smanjiti i trudnica može da uđe u remisiju. Ako je do začeća došlo u aktivnoj fazi bolesti, obično se to održava do kraja trudnoće. Zbog toga se trudnoća uvek planira za period kada se trudnica dobro oseća. U koliko je tokom trudnoće došlo do pogoršanja simptoma bolesti ne znači da će se to desiti u ostalim trudnoćama. 

Nekada se bolest po prvi put može javiti u trudnoći. Te žene nisu u težem položaju u odnosu na bolesnice koje nisu trudne. Problem je jedino u tome što se ne može vršiti rendgenski pregled i kolonoskopija. 

Lečenje trudnica se sprovodi lekovima koji su neophodni i koji su najbezbednioji za bebu. To ustalom važi za sve trudnice, a ne samo za obolele od ulceroznog kolitisa. 

Sam porođaj kod trudnice koja boluje od ulceroznog kolitisa može ići spontano ukoliko trudnica nije prethodno imala opsežnije operacije ili ukoliko ne postoje fistule. U protivnom preporučuje se operacija-carski rez.

Dojenje se preporučuje  uvek kada može i sme (zavisno od lekova koje koristi majka), jer  ima velike prednosti i za majku i odojče.

Korisni clanci:

Ulcerozni kolitis - ishrana kao deo lecenja