Hronično zapaljenje bešike kod žena

Hronično zapaljenje bešike(Cistitis) se javlja kod 20% žena koje su imale akutni cistitis. Zapaljenje najčešće izaziva bakterija Ešerihija koli, ređe Proteus, Klebsiela, Enterobakter i Pseudomonas. 

Kod žena u reproduktivnom periodu, uzročnici mogu da budu Klamidija, Trihomonas, Kandida, Herpes virus i Gonokok, koji su dospeli iz polnih organa, gde su izazvali zapaljenje vagine ili grlića materice. Kod žena dijabetičara cistitis je obično izazvan gljivicom Candidom albikans(kandida), kojoj odgovara prisustvo šećera u mokraći. Zapaljenju bešike doprinosi i nošenje katetera, zračenje X-zracima i neki lekovi npr. Ciklofosfamid. Cistitis se često javlja posle polnog odnosa(Cistitis « medenog meseca»). Kod žena posle menopauze je češći cistitis.

Zapaljenje koje se ponavlja(hronični cistitis) javlja se kao relaps i reinfekcija.

Relaps je obnova zapaljenja istom bakterijom, koje se javlja unutar 3 nedelje od izlečenja predhodnog. On znači da je lečenje bilo neuspešno, a češće se javlja kod kamena u bubregu, policističnih bubrega i vraćanja mokraće iz bešike u uretere(refluks).

Reinfekcija je ponovljena infekcija drugim izazivačem. Obično se javlja 6 nedelja posle izlečenja predhodnog zapaljenja. Ukazuje na slabost odbrambenih mehanizama organizma.

Tegobe kod hroničnog cistitisa

Glavne tegobe su učestalo i bolno mokrenje, krv u mokraći i osećaj nelagodnosti iznad stidne kosti. Mokraća ima neprijatan miris. Znači, tegobe su iste kao kod akutnog zapaljenja, stim da intenzitet tegoba može da bude različit.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu prisustva karakterističnih tegoba i nalaza bakterija, leukocita i eritrocita u mokraći. Za pregled se uzima prva jutarnja mokraća, jer u njoj ima najviše bakterija. Posle jutarnje toalete uzima se za pregled srednji mlaz mokraće. Obično ima više od 100.000 bakterija u 1ml urina, mada i prisustvo manjeg broja bakterija uz karakteristične simptome znači zapaljenje. Broj leukocita je veći od 5 u vidnom polju. Urinokulturom se otkriva na koji antibiotik su osetljive bakterije. Ona je obavezna. Kod žena koje imaju infekciju bacilom tuberkuloze ili klamidijom, u mokraći mogu da budu prisutni samo leukociti.

Intravenskom urografijom (IVU - rendgensko ispitivanje bubrega uz korišćenje kontrasta, koji se daje u venu) može da se nađe kamen u mokraćnim putevima, vezikoureteralni refluks(vraćanje mokraće iz bešike u mokraćne kanale), hronični pijelonefritis ili veza(fistula) između bešike i vagine ili debelog creva.

Terapia

Dok ne stigne rezultat urinokulture, koristi se Baktrim, Nitrofurantoin, Cefaleksin ili Ciprofloksacin. Zatim se daje antibiotik po antibiogramu.

Terapija kod trudnica

U velikom procentu trudnice mogu da imaju bakterije u mokraći, a da pri tome nemaju tegobe. Kod trudnica koje su imale bakterije u mokraći, a da nisu lečene u 40% slučajeva se kasnije razvija pijelonefritis. On predstavlja rizik za prevremeni porođaj i povećanu smrtnost ploda. Zato se kod prisustva bakterija u mokraći sprovodi antibiotska terapija, bez obzira na to da li su prisutne tegobe ili ne. Terapija se sprovodi tri dana pri čemu se koriste antibiotici koji nisu štetni po plod.

Preventiva

  • Žene koje imaju više od tri cistitisa u zadnjih godinu dana se leče trodnevnom antibiotskom terapijom.
  • Preventivno uzimaju po 1-2 tablete Baktrima posle seksualnog odnosa,
  • ili u dužem periodu piju Baktrim1X1-2 tablete, Nitrofurantoin1X1 ili Fluorokinolon 1X1.
  • Sok od borovnice je koristan, jer onemogućava Ešerihiju da prione uz zid bešike i izazove zapaljenje.
  • Veći unos tečnosti je koristan.
  • Kod žena u menopauzi vaginalni estrogeni krem (0,5-2g intravaginalno dnevno) smanjuje učestalost zapaljenja.
  • Redovna kontrola mokraće kod trudnica i antibiotska terapij kod pojave bakterija.