Endometrioza - Endometriosis

Endometrioza je prisustvo sluzokože materice (endometrijum) van materične šupljine. Najčešće se sreće kod neudatih devojaka i žena koje nisu rađale i starije su od 30 godina. Nastaje isključivo u periodu polne zrelosti od puberteta do klimakterijuma.

Kako nastaje?

Nastaje na različite načine. Moguće je da nastaje regurgitacijom menstrualne krvi kroz jajovode u trbušnu duplju, pri čemu se komadići materice presađuju na trbušnu maramicu i organe male karlice (teorija transplantacije). Postoji mogućnost da se ćelije trbušne maramice pretvaraju u ćelije endometrijuma (metaplazija). U nekim slučajevima endometrioza nastaje širenjem ćelija endometrijuma iz materice preko limfnih sudova. Tada se endometrioza javlja na limfnim čvorovima. Ćelije endometrijuma mogu da se šire na udaljene organe preko krvnih sudova – hematogeno širenje.

Gde se javlja?

Najčešća lokalizacija endometrioze je jajnik ( u 50% slučajeva). Zatim može da se javi na materičnim vezama, na materici, vagini i vulvi (spoljni polni organi), trbušnoj maramici i crevima. 

Kako izgleda?

Obično se endometrioza vidi kao tamnoplava zrnca ili ciste na površini jajnika, ispunjene tečnošću boje čokolade. Ciste na jajniku nastale od endometrioze mogu da narastu do veliščine pomoranđže. Endometrioza često može da dovede do priraslica između trbušnih organa.

Koje su tegobe?

Tkivo endometrioze se ponaša isto kao i sluzokoža materice, raste, buja i krvari. Tegobe kod endometrioze i potiču od ljuštenja sluzokože i krvarenja u toku menstruacije, kao i od njenog pritiska na okolne organe i stvaranja priraslica između trbušnih organa. Tegobe ne zavise od veličine endometrioze već od njene lokalizacije.

Bolest karakrteriše jak bol u trbuhu i krstima, koji se javlja u toku menstruacije (dismenoreja). Nekada je taj bol izuzetno jak i bolesnica ga jedva podnosi. Često je praćen mukom, gađenjem, povraćanjem, prolivom, glavoboljom, jezom. Osim toga bolesnica može da oseća i spontane bolove u maloj karlici između menstruacija.

Bolesnica može da ima zatvor, bol pri defekaciji ili bol u toku polnih odnosa (dispareunija). Menstrualna krvarenja kod bolesnica sa endometriozom su jako obilna (metroragija). Kod 75% žena koje imaju endometriozu prisutan je sterilitet. Nezna se sigurno da li je endometrioza uzrok ili posledica steriliteta.

Dijagnoza

Veća endometrioza može da se vidi ultrazvukom. 

Terapija

Lečenje hirurško i medikamentozno. Koriste se analgetici, na primer nesteroidni antireumatik Diklofen. Kod blažih tegoba lečenje može da se sprovede hormonima (oralnim kontraceptivima, gestagenima, Danazolom i Gestrinomom). Njima se imitira trudnoća tj. odlaže menstruacija. Za to vreme se suzbijaju žarišta endometrioze (atrofišu). Hormonsko lečenje se koristi i kao dopuna hirurškom lečenju. Kada su tegobe jako izražene, endometrioza zahvata veću površinu i prisutne su priraslice, vrši se njeno hirurško uklanjanje.