Zapaljenje jajnika i jajovoda - Adneksitis

Zapaljenje obično zahvata istovremeno i jajnik i jajovod (Salpingoophoritis ili Adneksitis).

Zašto nastaje?

Zapaljenje obično nastaje posle pobačaja, porođaja, menstruacije i pada opšte otpornosti organizma. Može da se javi i kod korišćenja intrauterinih uložaka. Izazivači zapaljenja mogu da budu gnojne bakterije, gonokok, klamidija trahomatis i bacil tubrkuloze.

Kod gnojnih bakterija (stafilokoke, streptokoke, ešerihija koli, proteus…) ulazna vrata infekcije čini oštećena sluzokoža kanala grlića. Odatle bakterije preko limfotoka dospevaju do trbušne maramice, jajnika i jajovoda, pri čemu prvo zahvataju mišićni sloj jajovoda, a tek kasnije sluzokožu. Zbog toga je moguće izlečenje bez komplikacija u smislu neprolaznosti jajovoda i steriliteta.

Kod gonokoka i klamidije, se infekcija iz vagine, preko tela materice širi na jajovode i jajnike. Prvo zahvata sluzokožu jajovoda, a zatim ostale slojeve jajovoda i jajnike. Kao komplikacija ovog zapaljenja veoma često dolazi do zapušenja jajovoda i steriliteta.

Ovo zapaljenje može da ima akutan i hronični tok.

Akutni adneksitis

Bolest počinje naglo, često par dana posle menstruacije. Iznenada se javlja jak bol u donjem delu trbuha, obično obostrano. Bolovi su tako jaki da bolesnica nekada ne može da hoda normalno. Temperatura je povišena, a prati je jeza i drhtavica. Uz to su prisutni malaksalost i gubitak apetita.

Hronični adneksitis

U slučajevima kada akutni adneksitis nije adekvatno izlečen ili uopšte nije lečen, dolazi do nastanka hroničnog adneksitisa. Bolesnica povremeno ima iste tegobe kao kod akutnog zapaljenja. To su jak bol, povišena temperature, jeza, drhtavica, malasalost i gubitak apetita. Između tih perioda pogoršanja, ona povremeno ili gotovo stalno ima neodređene ne naročito jake bolove u donjem delu trbuha ili krstima. Osim toga može da ima produžene ili neuredne menstruacije.

Dijagnoza

Dijagnoza se postavlja na osnovu karakterističnih tegoba, ginekološkog pregleda, laboratorije (ubrzana sedimentacija i povišen broj leukocita).

Terapija

U akutnoj bolesti je veoma važno da bolesnica leži. Na donji deo trbuha se stavljaju hladne obloge. Daju se antibiotici i kortikosteroidi. Najbolje je da se iz vaginalnog i cervikalnog brisa izoluje izazivač i da se odredi njegova osetljivost na antibiotike(antibiogram).

Kod hroničnog adneksitisa u periodu pogoršanja lečenje je isto (antibiotici i eventualno kortikosteroidi). Kad se suzbije infekcija i simtomi smire, onda se prelazi na grejanje trbuha banjskim kupkama, oblogama od mineralnog blata ili parafina ili dijatermijom (fizikalna metoda). Tim banjskim i fizikalnim metodama se postiže uklanjanje zadebljanja i priraslica i sprečava pojava steriliteta.