Sterilitet žene

Kod steriliteta žena nije u stanju da zatrudni, dok kod infertiliteta, zatrudni, ali ne može da iznese trudnoću do kraja i rodi. Ranije se smatralo da je za bračni sterilitet isključivo “kriva” žena. Danas se zna da je u brakovima bez dece u 40% slučajeva odgovorna žena, u 40% muškarac, a u 20% i jedan i drugi. 

Uzrok

Uzroci steriliteta žene mogu da budu endokrini, psihički i genitalni.

 • Kod endokrinih poremećaja može da postoji slabije razvijena materica(hipoplazija), amenoreja(izostanak menstruacije), odsustvo ovulacije ili nedovoljno pripremljena sluzokoža materice za prijem oplođene jajne ćelije.
 • Neprolaznost jajovoda je najčešći uzrok steriliteta (40-50%). Posledica je različitih zapaljenja (klamidija, gonokok, tuberkuloza…).Često se to dešava posle nasilnog prekida trudnoće, pri čemu je posebno rizičan prekid prve trudnoće. Nekada je to posledica intrauterinih kontraceprivnih uložaka.
 • Slabija funkcija jajnika, koja ima za posledicu izostanak ovulacije, se sreće u 15 do 20% slučajeva. To može biti uzrok steriliteta i kod žena koje imaju naizgled uredne menstruacije. Zato se i kod njih vrše testovi ovulacije.
 • Zapaljenja, tumori, endometrioza, urođene anomalije.
 • Nekada su svi nalazi normalni, ali iz psihičkih razloga ne dolazi do trudnoće. Dešavalo se da ljudi dignu ruke ili usvoje dete, opuste se, nemaju više silnu želju za tudnoćom i tada dođe do začeća.

Dijagnoza

Pronalaženje i uklanjanje uzroka steriliteta je veoma kompleksno i podrazumeva niz pregleda i testova kod žene, ali i kod muškarca. Pre svega anamnezom treba doboti podatke o urednosti menstruacije, postojanju simptoma od strane hipofize, nadbubrega, štitne žlezde, zapaljenjima , urednostima polnih odnosa. Posebno je bitan podatak ako je bilo trudnoća, kakve su bile, materične ili vanmaterične ili eventualno grozdasta mola i kako se trudnoća završila. Ako je bio prekid trudnoće kako je izvršen.

 • Test ovulacije : Da li postoji ovulacija najjednostavnije se utvrđuje ultrazvukom i celioskopijom. Zatim tu su citohormonski pregled vaginalnog sekreta, test papratizacije cervikalnog sekreta i biopsija endometrijuma.
 • Nivo serumskog progesterona. Ako u serumu ima progesterone više od 10mmola/L znači da je bilo ovulacije.
 • Biopsijom endometrijuma se utvrđuje da li je sluzokoža dobro pripremljena (da li postoji prisustvo sekretorne faze u drugoj polovini ciklusa).
 • Postkoitalni test pokazuje da li postoji neslaganje između sperme i vaginalnog sekreta. Do 12 sati posle seksualnog odnosa pregleda se u vaginalnom sekretu pokretljivost i vitalnost spermatozoida(njihova sposobnost za oplodnju).
 • Histerosalpingografija se sastoji u ubrizgavanju kontrasta u unutrašnje polne organe i pravljenju rendgenskih snimaka. Omogućava da se utvrdi postojanje prolaznosti jajovoda. Njeno preimućstvo je u tome što može da lokalizuje prepreku, ustanovi oblik i pravilnost materične šupljine i jajovoda. Koristi se i u terapijske svrhe, jer može da otkloni neke prepreke.
 • Insuflacija jajovoda ili produvavanje ispituje prolaznost jajovoda. Sastoji se u ubacivanju u matericu vazduha ili ugljen dioksida, pod određenim pritiskom. Ovaj test nesme da se vrši ako postoji bolna osetljivost spontana ili pri pregledu, ubrzana sedimentacija, povišen broj leukocita i patološka vaginalna flora.
 • Scintigrafija jajovoda, gde se ubacuju i prate radiološki markeri koji pokazuju postojanje prepreke u jajovodima.
 • Ultrazvukom se otkrivaju promene u veličini i položaju materice, kao i postojanje tumora, priraslica i drugih defotmacija.

Terapija

Sprovodi se uglavnom kombinovana terapija sastavljena od medikamentoznog, klimatskog, banjskog i hirurškog lečenja. Ovulacija može da se izazove hormonskim putem (stimulacija ovulacije). Najmanje uspešno, ali bezopasno je korišćenje estrogena u prvoj fazi ciklusa i progesterona u drugoj. Nakon nekoliko meseci kada se prestane sa terapijom može doći do pojave ovulacije. Zatim ovulacija može da se izazove klomidom(Clomiphene citrate), gonadotropinima(hcg i hmg), gonadoliberinima i agonistima dopamina.

Hirurška terapija se koristi ako je potrebno da se ukloni tumor, priraslica, neprolaznost jajovoda, neka anomalija i kod endometrioze.U poslednje vreme se dobri rezultati, u uspostavljanju prolaznosti jajovoda, postižu laserom. Nakon te intervencije se vrše insuflacije(produvavanje) da bi se očuvala dobijena prolaznost jajovoda. Insuflacija jajovoda i histerosalpingografija, osim što služe za otkrivanje neprolaznosti jajovoda, mogu da dovedu u do njenog uklanjanja. Vantelesna oplodnja (in vitro fertilisatio – IVF) sve više potiskuje hirurške metode uspostavljanja prolaznosti jajovoda.

Prognoza

Prognoza zavisi od uzroka steriliteta. Mnogo je bolja kod žena koje su ranije bile trudne, rađale ili pobacivale, a posle toga ne mogu da zatrudne (sekundarni sterilitet), nego kod žena koje nikada nisu bile trudne (primarni sterilitet).