Vulvitis - Zapaljenje spoljnih polnih organa žene

Vulvitis je infekcija spoljnih polnih organa žene. Spoljne polne organe žene čine : venerin brežuljak, velike i male stidne usne, klitoris (dražica), trem vagine, čunasta jama i devičnjak. Svi ovi organi se zajednički nazivaju vulva, a njihovo zapaljenje vulvitis. 

Znaci zapaljenja i tegobe

Prvi znaci zapaljenja su crvenilo i laki otok. Tegobe su svrab, pečenje i lak bol. Obično nije zahvaćena cela vulva. Najčešće su infekcijom zahvaćene unutrašnja strana velikih stidnih usana, male usne i trem vagine (ulaz).

Uzrok infekcije

Najčešće su izazivači infekcije bakterije koje se i inače nalaze u blizini vulve, a dolaze iz unutrašnjih polnih organa, mokraćnih organa i rektuma.

Bakterije (stafilokoke, streptokoke, ešerihija koli, gonokok…) dovode do gnojnog zapaljenja. Neoštećena koža je prilično otporna na infekcije. Kada dođe do oštećenja ove bakterije lako prodiru.

  • Zapaljenje može da bude izazvano i trihomonasom vaginalis i kandidom albikans. Tada je istovremeno prisutno i zapaljenje vagine (vulvovaginitis).
  • Vulvitis je često prisutan kod žena koje imaju dijabetes. U tom slučaju istovremeno postoji i vaginitis, a izazvan je gljivicom Candidom albikans.
  • Vulvitis može da se javi kod uremije, hipovitaminoze (manji unos vitamina), nefritisa (zapaljenje bubrega) i ikretusa (žutica).
  • Na kosmatim delovima vulve može se javiti folikulitis (zapaljenje korena dlake).
  • Kod punijih žena u letnjim mesecima zbog znojenja i trenja, može doći do dermatitisa (zapaljenje kože).
  • Promene na vulvi mogu da nastanu i zbog osetljivosti na sintetičko rublje, sredstava za pranje ili toalet papir.

Kod trihomonasnog vulvitisa prisutan je žućkasto-zelenkast sekret koji zaudara, a prati ga osećaj svraba i pečenja. Candida albikans daje beli sekret i izaziva jači svrab od trihomonasa. Kod dijabetesa koža je tamno crvena. Svrab je jako izražen, a izazvan je prisustvom glukoze u mokraći ili istovremenim prisustvom Candide albikans.

Terapija

Leči se uzrok vaginitisa. Kod dijabetesa pre svega treba sniziti nivo šećera u krvi uz istovremenu primenu antimikotika. Ako je istovremeno prisutan vaginitis, njegovim izlečenjem dolazi do gubitka tegoba. Ako je u pitanju sintetičko rublje, zameniti ga pamučnim. Kod gnojnih bakterija koriste se sulfonamidi i antibiotici, a kod gonokoka penicillin. Trihomonasni vaginitis se leči Orvagyl-om ili Fragy-om, pri čemu se leče oba partnera. Za vulvitris izazvan kandidom koristi se Nistatin, Dactanol i Canesten.

Uz lečenje uzroka vaginitisa primenjuju se mere za ublažavanje tegoba. Koriste se ispiranja toplom vodom i blagim sapunom, često se menja rublje. Korisne su i vlažne obloge od čaja od kamilice ili blagog rastvota hipermangana, kao i kupke sa istim rastvorima. 

Preventiva vulvitisa je održavanje lične higijene, izbegavanje sintetičkog i tesnog rublja i odeće.