Dismenoreja - Bolna menstruacija

Dismenoreja (dysmenorrhoea) je menstruacija praćena bolovoma i tegobama. Kod većine žena menstruacija ne izaziva veće tegobe i ne remeti njihovo opšte stanje. Ima žena kod kojih je menstruacija u svim ili pojedinim danima praćena jakim bolovima u donjem delu trbuha ili krstima i znatnim poremećajem opšteg stanja. Bolovi mogu biti toliko jaki da žena nije sposobna ni za kakav rad i mora da leži. 

Uzrok nastanka

Dismenoreja nije bolest, već simptom neke bolesti, koja u nekim slučajevima i ne može da se otkrije. Dismenoreja može biti primarna i sekundarna.

Primarna dismenoreja je češća. Kod tih žena pri objektivnom pregledu se ne nalazi nikakav poremećaj. Misli se da je tu u pitanju delovanje psihičkog faktora. Zato kod nekih žena povoljno deluje psihoterapija. Primarna dismenoreja može da se javi i zbog toga što se sluzokoža materice od jednom sljušti, a ne postepeno i zatim sledi kotrakcija (grčenje materice) da bi se ona istisnula iz nje. Moguće je da u tom slučaju ne postiji enzim koji bi doveo do postepenog ljuštenja sluzokože.

Obično su prve menstruacije kod devojaka bezbolne jer su ti ciklusi bez ovulacija. Posle nekoliko godina počinju da se javljaju bolne menstruacije. Posle izvesnog vremena, obično to i spontano prestaje. Kod nekih žena se to dešava posle udaje ili rađanja. Uzrok dismenoreje može da bude i pojačana osetljivost na bol, koja se javlja kod kod slabije razvijenih žena, obolelih od anemije, dijabetesa, tubrkuloze ili neke teže bolesti.

Sekundarne dismenoreja je najčešće posledica poremećenog odnosa između estrogena i progesterona, tako da dolazi do pojačanog grčenja matrice, što izaziva jak bol. Zatim dismenoreja može biti izazvana zapaljenjem, tumorom ili priraslicama. Suženje cervikalnog kanala kod slabije razvijene materice, zavaljene ili posle operacije može da bude uzrok dismenoreje. Endometrioza u ređim slučajevima se javlja kao uzrok bolova. Kod sekundarne amenoreje se pri pregledu nalazi odgovarajući poremećaj.

Koje su tegobe?

Glavna tegoba je bol. Bol je obično u obliku grča, koji se javlja par sati pre pojave menstruacije, sa pojavom krvarenja slabi, prestaje ili se nastavlja tokom prvih dana ili za sve vreme. Osim bolova može da bude prisutna glavobolja, jeza, drhtavica, muka, gađenje, povraćanje i proliv. Neke žene su u tom periodu psihički labilnije, razdražljive ili plačljive.

Lečenje

Kod primarne dismenoreje daju se analgetici, sedativi, spazmolitici i nesteroidni antireumatici. Ako to nije efikasno hormonima se uspostavljaju ciklusi bez ovulacije, jer su oni bezbolni. Hormonska terapija se sprovodi po nekoliko uzastopnih meseci, a zatim se pravi pauza. Kod sekundarne amenoreje leči se njen uzrok. Leči se zapaljenje, operativno odstranjuje tumor, hirurški širi sužen cervikalni kanal, operiše endometrioza ili koriguje nepravilan položaj materice.