Prevremeni klimaks

Gubitak menstruacije pre četrdesete godine je prevremeni klimaks. Mnoge žene imaju u tridesetim godinama smanjenu plodnost i neuredan menstrualni ciklus, što predstavlja prvi simptom smanjene funkcije jajnika. Međutim, to se može javiti i u dvadesetim godinama. 

Uzrok prevremene menopauze

Pravi uzrok prevremene menopauze nije poznat. Znaju se stanja koja su povezana sa njim. To su:
  • Autoimuni poremećaj : Dve trećine žena sa prevremenom menopauzom imaju autoimuni poremećaj. U njihovom organizmu postoje antitela protiv tkiva jajnika, endometrijuma (sluzokoža materice) ili nekog od hormona jajnika. Nezna se šta izaziva taj autoimuni proces. Kod ovih žena obično ima u porodici obolelih od šećerne bolesti, reumatoidnog artritisa ili autoimune bolesti štitne žlezde.
  • Nasledni nedostatak ili smanjena funkcija X - hromozoma. Žene normalno imaju dva X-hromozoma (hromozomi su nosioci naslednih osobina). Dešava se da, iako postoje dva X - hromozoma, jedan ima smanjenu funkciju, što dovodi do poremećaja u radu jajnika. Kod Turner-ovog sindroma jedan X- hromozom nedostaje i tu se takođe sreće ovaj poremećaj.
  • Hirurški uzroci : prilikom odstanjenja janika dolazi do menopauze. Do nje mogu da dovedu i druge hirurške intervencije, koje remete snabdevanje janika krvlju. Kod tih žena su simptomi klimakterijuma mnogo burniji nego kod žena koje imaju jajnik, a njegova funkcija se postepeno gasi.
  • Citostatici koji se koriste za lečenje pojedinih malignih tumora i zračenje trbuha mogu da dovedu do gašenja funkcije jajnika. Ovo oštećenje je obično trajno, a samo retko se dešava da se posle više meseci, funkcija jajnika ponovo uspostavi.
  • Neke virusne infekcije, posebno mumps, virus zaušaka mogu biti uzrok.
  • Nasleđe : 5 - 10% žena sa prevremenom menopauzom imaju majke i sestre sa istim poremećajem.

Tegobe

Tegobe su iste kao kod klimaksa koji nastupa oko pedesete godine, sem ako menopauza ne nastane naglo zbog operacije. Valunzi su najtipičnija tegoba ovog perioda. Javljaju se kao napadi vrućine, praćeni crvenilom lica vrata i grudi, uznemirenošću i skokom krvnog pritiska. Nakon tog naleta sledi znojenje. Noćno znojenje je takođe prisutno. Nisu retke nesanica, osećaj lupanja srca (palpitacije) i neodređene tegobe u grudima. Žena slabije pamti, može da bude nezainteresovana, anksiozna, pati od strah bez vidljivog razloga i uznemirenosti, sklona je depresiji i plaču. Žali se na fizički umor i glavobolju, može da ima smanjenje libida. U menopauzi nastaje atrofija polnih organa, sluzokoža materice je tanja sklona krvarenju, suva, što je nekada uzrok bolnog seksualnog odnosa. Javlja se proširenje i tromboza vena, gubljenje kalcijuma iz kostiju je ubrzano pa je češća osteoporoza.