Koarktacija aorte - Stenosis isthmi aorte

Koarktacija aorte (Coarctatio aorte, Stenosis isthmi aorte) je suženje lumena aorte na mestu pripoja ligamentuma aorte tj. na početku silaznog dela aorte. Suženje može da bude i na drugim delovima grudne i trbušne aorte. Ispred suženja pritisak je povišen, a ispod je snižen. 

Uzrok

To je urođena srčana mana. Često je posledica virusnih infekcija majke u toku trudnoće, posebno rubeole, zatim delovanja nekih lekova, šećerne bolesti, zračenja, traume i infarkta posteljice.

Klinička slika

U detinjstvu obično nema nikakvih simptoma. Kasnije se javljaju simptomi povišenog krvnog pritiska (glavobolje, vrtoglavica, krvarenje iz nosa) i klaudikacio intermitens.

Obično su bolesnici dobro razvijene osobe. Pri auskultaciji otkriva se sistolni šum u drugom međurebarnom prostoru levo, uz akcentovan drugi ton nad aortom. Šum se čuje i na leđima između lopatica. To je karakteristično za ovu srčanu manu. Na rukama je krvni pritisak povišen, a na nogama snižen. Na EKG-u i rendgenu se vide znaci hipertrofije leve komore.

Tok i prognoza

Zbog povišenog krvnog pritiska u krvnim sudovima mozga, može doći do njihovog pucanja (ruptura). To se dešava u drugoj ili trećoj deceniji života. Kod odojčadi i male dece može doći do trenutne smrti (iznenadna srčana smrt) i insuficijencije srca.

Terapija

Lečenje je hirurško, pri čemu se dobijaju odlični rezultati.