Insuficijencija desnog srca

Insuficijencija desnog srca je stanje krvotoka u kome desna komora nije sposobna da ubaci u plućni krvotok dovoljnu količinu krvi za održavanje minutnog volumena srca, iako u njega preko velikih vena dospeva dovoljno krvi. Može se manifestovati kao akutna (plućna embolija) i hronična insuficijencija desnog srca.

Uzrok 

Uzroci su srčane mane, oboljenja pluća kao npr. embolija plućne arterije, emfizem pluća, astma, fibroza pluća. Sve bolesti koje dovode do insuficijencije levog srca, kasnije dovode i do insuficijencije desnog srca. Ove bolesti mogu da budu prisutne godinama, a da ne dovedu do insuficijencije. Insuficijencija može da nastane zbog napredovanja osnovne bolesti ili zbog dodatnog delovanja nekih faktora. To su težak fizički rad, anemija naročito ako naglo nastaje zbog krvarenja, trudnoća i porođaj, povišena telesna temperatura i infekcija, plućna embolija, poremećaji srčanog ritma, posebno tahikardija, česte ekstrasistile i blokovi, operacije, nagli gubitak tečnosti (povraćanje, proliv i znojenje), infektivni endokarditis, stres i povećan unos soli. 

Klinička slika 

Otok nogu je obično prvi znak, koji bolesnici primete. Otoci se prvo javljaju na stopalima i oko gležnjeva, tokom dana, a preko noći se povuku, tako da ih ujutru nema ili su manji. Smanjeno izlučivanje mokraće prethodi pojavi otoka, ali bolesnici to obično ne primete. Dominantan simptom je zamor. Otežano disanje (dispnoja) i modra koža (cijanoza) su posledica oboljenja pluća, što nije slučaj sa insuficijencijom levog srca. Iako teško dišu, ležanje na ravnom im ne pogoršava stanje. Vene na vratu su nabrekle, jetra je uvećana i bolna pri pipanju. Kasnije se bol javlja i spontano. Bolesnici ga osećaju u čašici (epigastrijum), imaju muku i gađenje. Kasnije se javlja nakupljanje slobodne tečnosti u trbušnoj duplji – ascites. Ako ovo stanje traje dugo dolazi do srčane ciroze jetre. Tada je i slezina uvećana. Bolesnik može da ima slabu žuticu (blag subikterus). 

Komplikacije 

Komplikacije su mnogobrojne. Otoci nogu, trbuha i skrotuma mogu da budu dosta veliki, pa može doći do pucanja kože, njene infekcije i curenja bistre tečnosti. Ciroza jetre je težka komplikacija i javlja se u poodmakloj insuficijenciji. Bolesnici su nekada pospani, kasnije može doći do kome. Javljaju se tromboembolije, infekcije pluća i bubrega. 

Terapija 

Leči se bolest koja je dovela do insuficijencije. Skoro u osamdeset posto slučejeva to su hipertenzija i ishemijska bolest srca. Zato se energično primenjuju beta blokatori i ACE inhibitori, sa ciljem da se krvni pritisak spusti ispod 140/90mmHg. U težim slučajevima zabranjen je svaki fizički rad. Diuretici se daju da smanje otoke. Ako kombinacijom diuretika ne mogu da se odstrane otoci, preduzima se punkcija posebnom iglom, pri čemu se iz trbuha odstrani nekoliko litara tečnosti. Osim, beta blokatora, ACE inhibitora i diuretika, mogu da se koriste srčani glikozidi, najstariji lekovi za srčanu insuficijenciju. Kao pomoćna mera koristi se kiseonik.