Birgerova bolest - Thromboangitis Obliterans

Birgerova bolest (Morbus Winiwarter-Burger) je zapaljensko - trombotični proces malih arterija i vena, naročito na donjim ekstremitetima. Javlja se uglavnom kod mlađih muškaraca.

Uzrok bolesti 

Najvazniji uzrok ove bolesti je pušenje. Promene se javljaju na površnim venama nogu, a zatim se šire na arterije dovodeći do tromboze, zapušenja i nekroze tkiva (odumitanje). 

Klinička slika 

Simptomi su trnjenje, hladnoća i osećaj težine u nogama. Nekada se javljaju i grčevi u nogama pa to otežava razlikovanje od ateroskleroze istih arterija. Znaci su crvenilo, bledilo ili cijanoza (modra boja) kože stopala. Postoji otok (edem) potkožnog tkiva, ulceracije i gangrene. Pri najmanjoj povredi kože nogu dolazi do infekcije, stvara se rana koja ne može da zaraste. Najčešće gangrene počinje na jednom prstu, širi se na ostale i na stopalo. Gangrena je vlažna. Prati je izuzetno jak bol. Puls na potkolenicama je slab ili se uopšte ne pipa. Može da postoji i bolan površinski tromboflebitis. Kod polovine bolesnika postoji i osetljivost na hladnoću i Raynaudov fenomen. 

Dijagnoza 

Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze, izgleda kože, ultrazvuka i arteriofrafije. Dijagnoza se potvrđuje arteriografijom. 

Prognoza 

Bolest teče sa povremenim pogoršanjima i poboljšanjima. Ako bolestik ne prestane da puši prognoza je uglavnom loša. 

Terapija 

Neophodan je prestanak pušenja, kinezi terapija, vazodilatatori, antikoagulansi i po potrebi analgetici. Kad je hladno utopljavati se i nositi rukavice. Nekada je potrebno hirurško lečenje (premošćavanje krvnog suda i u najtežim slučajevima amputacija).