Arteriosclerosis obliterans - Obliterantna arterioskleroza

Obliterantna arterioskleroza je najčešća degenerativna bolest arterija. Predstavlja njihovo prerano starenje i najčešće zahvata arterije potkolenica i stopala. Javlja se češće kod muškaraca i to kod starijih od 40 godina. Zove se i periferna vaskularna bolest (nomenklatura svetske zdravstvene organizacije) i klaudikacio intermitens po vodećem simptomu.

Uzrok nastanka

Ateromatozne promene dovode do suženja lumena arterija. Proces godinama napreduje i na kraju dolazi do atrofije, ishemije i nekroze ( gangrene ) tkiva koje one ishranjuhu. Najvažniji uzrok je pušenje, zatim hiperlipemija, dijabetes i arterijska hipertenzija. U nastanku bolesti ulogu imaju konstitucija, godine života, pol i ishrana .

Klinička slika

Klaudikacio intermitens je najtipičniji simptom .To je grč u mišićima potkolenice koji se javlja pri hodu. Bol popušta kada se stane, već posle deset minuta. Osim ove tipične klaudikacije, može da se javi samo osećaj težine i umora u nogama ili usporeno kretanje. U težim slučajevima bol se javlja i u miru. Noću bolesnika probudi jak bol u vidu grča (spazma ) ili proboda. Prestaje kad se ustane. Grčevi traju nekoliko minuta. Pre bola čovek može da ima teobe u vidu osećaja utrnulosti i hladnoće u nogama

Znaci bolesti

Puls zahvaćene arterije je oslabljen ili se uopšte ne pipa. Koža ekstremiteta je bleda, istanjena, hladna, a nokti se menjaju.

Dijagnoza

Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike, objektivnog pregleda, ultrazvučnog pregleda (doppler) i arteriografije.

Terapija

Neophodno je da se utiče na faktore rizika. Treba lečiti hiperlipemiju, dijabet, arterijsku hipertenziju. Obavezno prestati sa pušenjem. Koriste se vazoaktivni lekovi. Korisna je balneo - fizikalna terapija i naravno hirurško lečenje.