Angina pektoris

Angina pectoris je prvi stadijum koronarne bolesti, koga karakteriše anginozni bol. Bol se javlja zato što koronarni krvotok, u pojedinim situacijama, nije u stanju da obezbedi srcu potrebnu količinu krvi, pa nastaje ishemija miokarda.

Uzerok bolesti

Najčešći uzrok angine pektoris je ateroskleroza koronarnih krvnih sudova. Ona dovodi do suženja prečnika (lumena) krvnih sudova srca. Povremeni skokovi krvnog pritiska dovode do vrtložnog kretanja krvi pa se sastojci krvi brže talože i ubrzavaju stvaranje suženja.

Faktori rizika za nastanak bolesti su isti kao kod infarkta.To su: povišen krvni pritisak, povišene vrednosti holesterola i triglicerida u krvi, šećerna bolest, nasleđe, pušenje, stres, gojaznost, smanjena fizička aktivnost. Na neke faktore kao što je nasleđe ne možemo da utičemo, ali na većinu možemo.

Klinička slika

Glavna karakteristika Angine pektoris je bol. Lokalizovan je najčešće iza grudne kosti. Može biti lak, snažan, pa čak i razdirući. Ima karakter stezanja, pritiska ili zagušivanja. Širi se u levu ruku, rame ili vilicu. Nekada bol može da bude lokalizovan na netipičnom mestu: između lopatica, u ramenu (češće levom), u čašici ili samo u laktu. Traje od minut do 10 minuta. Obično prestaje posle uzimanja tablete Nitroglicerina. Bol koji je kratkotrajan u vidu probada nije anginozni. Uz bol se oseća slabost, obamrlost i strah. Bol je praćen skokom krvnog pritiska. Pritisak se ubrzo posle prestanka bola normalizuje. EKG urađen u toku bola pokazuje znake ishemije, a 2 - 5 minuta i kraće po prestanku bola, se normalizuje.

Bol je obično isprovociran fizičkim naporom, hladnoćom, stresom, seksualnim odnosom ili obilnijim obrokom.

Podela angine pektoris

Prema tome kako se javlja deli se na stabilnu i nestabilnu.

Stabilna angina pectoris se karakteriše pojavom tzv.anginoznog bola pri većem fizičnom ili psihičkom naporu i nestaje brzo posle prestanka napora ili uzimanja Nitroglicerina.

Nestabilna angina pectoris se javlja i pri naporu i u mirovanju. Može da se javi kao nastavak stabilne ili kao novonastala ili kao nastavak infarkta. Karakret bola je isti kao kod stabilne samo što duže traje i ne prestaje posle uzimanja jedne tablete Nitroglicerina.

Dijagnoza

Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike i promene na EKG-u. Radi se test opterećenja (ergo test) u toku koga se naporom provocira pojava bola i zabeleže se promene na EKG-u.

Terapija

Lečenje Angine pektoris je doživotno. Cilj lečenja je uklanjanje tegoba, poboljšanje kvaliteta života, sprečavanje daljih oštećenja srca i produženje života.Treba okloniti faktore rizika. Prestati sa pušenjem, povećati fizičku aktivnost i smanjiti telesnu težinu. U ishrani smanjiti unos soli i masti, a povećati unos voća i povrća. Leče se dijabetes i hiperlipemija (ako su prisutni). Za lečenje hipertenzije se posebno primenjuju beta blokatori i ACE inhibitori. Aspirin se uzima svakodnevno.