Alergijski rinitis - nove smernice lečenja

Ako često kijate, curi vam nos ili je zapušen verovatno znate da nije lako lečiti alergijski rinitis. Evo najnovijih preporuka za farmakoterapiju ove savremene bolesti.

Alergijski rinitis je zapaljenje sluzokože nosa praćeno curenjem iz nosa, kijanjem, svrabom i zapušenim nosem, tokom dva ili više uzastopna dana, pri čemu tegobe traju duže od sat vremena dnevno. Ako tegobe traju kraće od 4 dana nedeljna  i/ili manje od 4 nedelja godišnje imate povremeni rinitis. Međutim, ako vam tegobe traju duže od navedenog imate stalni (permanentni) alergijski rinitis. U težem slučaju tegobe remete san, dnevne aktivnosti, otežavaju rad i narušavaju kvalitet života.Na pojavu alergijskog rinitisa utiču nasledna predispozicija, alergeni i iritansi. Ovu bolest najčešće izazivaju grinje, polen i gljivice, ređe alergeni grane, a i tada se obično alergiski rinitis javlja u pratnji astme ili nepodnošenja hrane. Rinitis mogu da izazovu nealergijski faktori, kao što su udahnute supstance koje nadražuju sluzokožu (iritanski, kao sprejevi, mirisi, prašina...), vazomotorne smetnje, hormonski faktori, acetilsalicilna kiselina i drugi lekovi.

Alergijski rinitis se često javlja udruženo sa konjuktivitisom (svrab i suzenje očiju), sinuzitisom i astmom.

Dijagnoza bolesti se obično postavlja na osnovu karakterističnih tegoba i dužine njihovog trajanja. Nije neobhodno određivati specifična IgE antitela, eozinofile u sluzokoži nosa (koji su povišeni) ili raditi kožne testove. Detaljna istraživanja, pregled alergologa i otorinolaringologa su neophodni ako rinitis traje neprekidno, udružen je sa pojavom polipa u nosu ili drugim alergijskim bolestima.

Idealno lečenje alergijskog rinitisa bi bilo uklanjanje alergena ili iritansa koji izazivaju bolest. Na žalost to je obično nemoguće. U lečenju može pomoći svakodnevno ispiranje nosa fiziološkim ili hipertoničnim rastvorom. On uklanja alergene i iritanse i služi kao dopuna specifičnoj terapiji.

Dekongestivne kapi (otpušuju nos) deluju veoma brzo. Koriste se samo 4-5 dana da bi kratkotrajno ublažile tegobe. Duža primena izaziva suprotni efekat tj. posle kratkotrajnog otpušenja nosa izaziva ponovno zapušenje i dovodi do trajnog oštećenja sluzokože (atrofija sa gubitkom čula mirisa). Oštećenje sluzokože može da nastupi i prečestom kratkotrajnom upotrebom kapi.

U lečenju lakših oblika alergijskog rinita najpre se primenjuju antihistaminici. Sistemski (u obliku tableta ili sirupa za decu) se koriste jednom dnevno. Efikasni su kod alergija u kojima dominira curenje nosa i svrab (histaminska reakcija). Noviji antihistaminici (cetizin, levocetizin, loratadin, desloratadin) daju manje nezeljenih efekata i potiskuju starije (difenhidramin). Antihistaminici mogu da se primenjuju lokalno u vidu kapi za nos i oči (hromoni, odnosno ipatropij). Dejstvo je kraće pa se koriste do 4 puta dnevno.

Kod trajnog alergijskog rinitisa sa izraženim curenjem nosa (hipersekrecija) može se koristiti monotelukast. On deluje na medijatore zapaljenja (pre svega na leukotrijene) i dovodi do smanjenja sekrecije.

Najefikasniji antialergijski lekovi, koji su neophodni kod umereno teških i teških oblika bolesti su kortikosteroidi za lokalnu upotrebu (u vidu spreja za nos). Tu spadaju flutikazon, mometazon, betametazon. Oni deluju preko receptora u nosu, prekidajući alergijsku i zapaljenjsku reakciju koja nije ograničena samo na sluzokožu nosa. Posebno su efikasni kod oblika bolesti gde dominira zapušenost nosa. Preporučljiva je njihova primena (kao prvi lek) i kod blažih oblika bolesti, ako dominira zapušenost nosa (kongestija). Početak delovanja je spor (oko 12 sati), a pun efekat se dobija nakon nedelju dana. Prednost ovih lekova je u tome što ne deluju samo na sluzokožu nosa, već poboljšavaju stanje kod konjuktivitisa i astme (smanjuju osetljivost bronhija), mogu dugo da se primenjuju i imaju neznatna neželjena dejstava.

Jedina terapija koja dovodi do izlečenja je imunoterapija. To je vakcina koja se primenjuje u vidu potkožnih injekcija (subkutano) ili tableta koje se otapaju ispod jezika (lingualete). To je koncentrat određenog alergena, na koji je bolesnik alergičan, pa je njegova primena rezervisana za tačno definisane uslove.