Zapaljeni sinusi - sinusitis

Zapaljenje sinusa je čest uzrok glavobolja. To je zapaljenje sluzokože paranazalnih sinusa nastalo zbog nemogućnosti pražnjenja sekreta iz njih usled upale, alergije ili zapušenja otvora.

Sinusi su šupljine u vilici i kostima lobanje obložene sluzokožom. Nalaze se u  gornjoj vilici (maksilarni sinusi), u čeonoj kosti (frontalni) iznad korena nosa. Mali etmoidalni sinusi se nalaze izmedu čeonih sinusa i očiju i sfenoidalni sinus u sredini lobanjskog dna. 

Uzrok 

Akutno zapaljenje sinusa se najčešće nadoveže na prehladu, koja je obično virusne prirode. Pri kijanju, sekret iz nosne šupljine, kroz male otvore sinusa, dospeva u njih. Ako tamo zaostane zbog začepljenja otvora sinusa, u sekretu dolazi do razmnožavanja bakterija. To mogu biti Streptococcus pneumoniae, Hemophilus influenzae i Moraxella catarhalis, ređe Streptococcus grupe A, Streptococcus aureus i Escherichia colli.  

Hronični sinusitis je obično posledica alergije, koja dovodi do otoka sluzokože nosa čime se otežava pražnjenje sinusa. Može se nadovezati i na nealergijsku vazomotornu upalu nosa, zapušenje nosa i sinusnih otvora zbog krive nosne pregrade, polipa... Nekada je povezan sa bolestima donjih disajnih puteva, najčešće sa astmom. Različiti faktori spoljašnje sredine, kao duvanski dim i aerozagađenje, mogu da doprinesu hroničnoj upali. 

Tegobe 

Bol se javlja u predelu zahvaćenog sinusa, kao posledica povećanja pritiska u sinusima nastalog zbog zapušenja otvora sinusa. Kod akutnog zapaljenja viličnog (maksilarnog) sinusa bol se oseća u predelu unutarnjeg očnog ugla, pored nosa u predelu gornjih zuba. Nekada bolesnik ima utisak da ga boli zub ili uvo u zavisnosti od pravca širenja bola. Bol se oseća u vidu pritiska. Pojačava se pri savijanju glave. Nos je zapušen ili curi. Ponekad se javlja povišena temperatura, malaksalost, otok oko očiju i mekih tkiva iznad zahvaćenog sinusa i poremećaji mirisa. Akutni sinusitis traje kraće od tri nedelje. Ponekad se javlja sa povišenom temperaturom. 

Kod hroničnog  sinuzitisa nos je gotovo stalno zapušen. Prisutan je zelenkastožuti sekret, koji se sliva duž zadnjeg zida ždrela (nazofarinks). Nekada to izaziva uporan i dugotrajan kašalj. Ako zapaljenje dugo traje i ne leči se adekvatno dolazi do skoro potpunog gubitka čula mirisa. Povremeno se javlja glavobolja. Hronicni sinusitis traje znatno duže od šest nedelja. 

Dijagnoza 

Dijagnozase postavlja ultrazvučnim ili rendgenskim pregledom. Bris nosa nije pouzdan. Izazivač infekcije se izoluje iz materijala dobijenog aspiracijom iz sinusa. 

Terapija 

Kod akutnog sinusitisa ordiniraju se antibiotici (amoksicilin s klavulonskom kiselinom i sulphamethoxazole s trimethoprimom, ređe cefalosporini i tetraciklini) i dekongestivne kapi, koje smanjuju otok sluzokože i olakšavaju disanje. Kapi se koriste maksimalno pet dana. Duža primena može da pojača zapušenost nosa. Ako je bol jak koriste se analgetici. Koristi se i aspiracija sekreta iz nosa. 

Kod hroničnog sinusitisa koriste se kapi ili sprej sa kortikosteroidom. Ako je prisutna alergija koriste se antihistaminici i inhalacioni kortikosteroidi. Hirurško lečenje se koristi ako drugo lečenje nije imalo uspeha ili je došlo do komplikacija.

Prognoza 

Sinusitis nije teška bolest i obično se lako leči. Hronični sinuzitis može znatno da umanji kvalitet života. Ukoliko se ne leči adekvatno može da dovede do širenja zapaljenja na orbitu, okolne kosti, pa čak i centralni nervni sistem. 

Prevencija 

Prevencija podrazumeva poboljšanje uslova životne i radne sredine. Boraviti u osunčanim i provetrenim prostorijama. Izbegavati pušenje i boravak u zadimljenim prostorijama, jesti hranu sa dosta vitamina, vakcinisati se protiv gripa, lečiti obolele zube i krajnike. Nos ispirati fiziološkim rastvorom.